De vijgenboom: de knop van ontspanning!

Le Figuier : le bourgeon de la détente !

De regulerende knop van het zenuwstelsel, de vijgenboom is een belangrijk maceraat in de gemmotherapie. Naast dat het een van de vlaggenschipknoppen is in ons assortiment enkelvoudige maceraten, is het ongetwijfeld een van de beste qua smaak! Wil je meer over hem weten?

De vijgenknop

Zijn afkomst

De vijgenboom is een boom uit de Moraceae-familie, die tot 4 meter hoog kan worden en afkomstig is uit West-Azië. Het wordt sinds de oudheid in het Middellandse Zeegebied verbouwd vanwege zijn eetbare vruchten: vijgen. In het Latijn wordt de vijgenboom “ Ficus Carica” genoemd, deze boom is wat wij een zeer “sociale” boom noemen, wat betekent dat hij gemakkelijk samenleeft met andere planten.

Maceratie van vijgenknoppen wordt verkregen door maceratie in een mengsel: water, alcohol, glycerine, van de knoppen die aan het begin van de lente zijn geoogst.

De sterke punten van de vijgenboom voor de gezondheid?

Vijgenboommaceraat werkt vooral bij stress, angst en depressie en dus bij de daarmee gepaard gaande stoornissen: slaap- en spijsverteringsproblemen , vooral in de maag. Het kalmeert en kalmeert gestresste mensen, maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en vermindert het nachtelijk ontwaken .

Als je een fan bent van gedachten die in je hoofd blijven rondspoken, van zorgen waar je over nadenkt en die je ervan weerhouden te slapen, dan is vijgenboomknop iets voor jou.

Voordelen van vijgenknop

Actie op het zenuwstelsel

Het is een uitstekend middel om het zenuwstelsel te reguleren. De anti-angstactie is indrukwekkend. Het sterke punt is dat het serotonine bevat en daardoor de stemming reguleert en alle problemen die met deze stoornis samenhangen. Bovendien is het nuttig voor het reguleren van alle spijsverteringsafscheidingen. Dit is logisch als je weet dat de darm bekend staat als ons tweede brein. Voor serotonine zou de darmactiviteit bijvoorbeeld nog groter zijn dan wat er in de hersenen plaatsvindt, kortom: “ als de darm gaat, gaat alles !” ".

Het zal daarom worden aanbevolen voor mensen die lijden aan (bepaalde) migraine, hoofdpijn, maar ook bij reisziekte, nervositeit, spanning, hartkloppingen, enz.

Actie op het niveau van de psyche

Vijgenboommaceraat is geïndiceerd voor een laag moreel, depressie, nerveuze vermoeidheid, overgevoeligheid, voedseldwang . Het kan ook neurosen en verschillende obsessies behandelen. Voor kinderen wordt aanbevolen om een ​​hyperactieve toestand te verbeteren. Bij de gemmotherapie is de vijgenknop dus de plant die lichaam en ziel geneest, hij wordt ook wel de YIN-knop genoemd.

Als we ons ergens slecht over voelen, is de vijgenboom ook ideaal, zeggen we niet " ik kan dit en dat niet verteren ".

Actie op de maag

De vijgenknop is een drainer van de maag, omdat hij drainerend en regenererend is en intensief werk mogelijk maakt. Het wordt aanbevolen om gastritis, zweren, hernia's, dyspepsie te verlichten. Het is nuttig tegen aanvallen van zuurgraad van nerveuze oorsprong en ook na een grote maaltijd.

Actie op darmniveau

De werking ervan beperkt zich niet tot de maag, maar zet zich voort in de darmen. De vijgenboom helpt namelijk ontstekingen te beperken en het darmslijmvlies te stimuleren. Het zal daarom worden aanbevolen bij bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of het prikkelbaredarmsyndroom.

Vijgenboommaceraat is ook interessant bij een afslankdieet omdat het het eetlusthormoon reguleert. In dezelfde zin voorkomt serotonine, gemoduleerd door de vijgenboom, de drang naar voedsel.

Actie op huidniveau

Naast al deze mooie eigenschappen is de Vijgenboom een ​​aanrader bij bepaalde huidproblemen. Vooral als de huidaandoening te wijten is aan stress of emotionele shock. Vijgenboomsap is wit en dik. Het wordt vaak toegepast op wratten om ze uit te drogen. Omdat de knop het embryonale weefsel van de plant is, vinden we ook de eigenschappen van het sap in dit middel. Vijgenknopmaceraat wordt intern ingenomen als balancer voor het zenuwstelsel en lokaal toegepast en helpt bij het elimineren van wratten, steenpuisten en whitlows.

“De Vijgenboom helpt ons opnieuw verbinding te maken met ons innerlijke licht, van onszelf naar onszelf, zonder tussenkomst van buitenaf. Om alleen te ontdekken wat we in ons hebben.”

Hoe te gebruiken ?

Vijgenboommaceraat wordt ingenomen als kuur van 1 tot 3 weken.

Begin met 5 druppels per dag in een glas water buiten de maaltijd. Verhoog indien nodig de dosis tot 15 druppels per dag.

Herstart indien nodig de behandeling van 3 weken na een pauze van een week.

Je kunt het ook mengen met andere maceraten van knoppen en jonge scheuten , zoals bijvoorbeeld zwarte bessen . Verdun in dit geval 5 tot 7 druppels van elk maceraat per dag in een glas water.

Voor kinderen geldt de gemmotherapieregel: 1 druppel per dag per jaar.

Volg vanaf 15 jaar de aanbevelingen voor volwassenen.

Bibliografie

  • Het grote boek over gemmotherapie: de fantastische kracht van knoppen om je te genezen” door Laurine Pineau Naturopath

Volgende lezen

Plantensiropen en verse knoppen

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Le Noyer pour renforcer sa flore intestinale !

Walnoot om je darmflora te versterken!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter