Het echte leven van knoppenplukkers

La vraie vie des cueilleurs de bourgeons
Dit jaar is er door klimatologische omstandigheden 50 ton kastanjes verloren gegaan. Trieste observatie van onze partnercoöperatie andnbsp; toen we haar ontmoetten. Een brutale manier om ons te herinneren aan onze zeer nauwe samenwerking met de natuur en onze hulpeloosheid tegenover de gevaren ervan. Maar ook de reden van het bestaan ​​van oogst- en boerencoöperaties, en daarom ondersteunen wij hen al jaren via duurzame en duurzame samenwerking.

Waarom samenwerken?

In de Ardèche bewerken de producenten zeer kleine gebieden die in de loop van de tijd sterk verdeeld zijn, met aanzienlijke hoogteverschillen. Het is voor hen moeilijk, zo niet onmogelijk om te concurreren met de uitgestrekte landbouwgebieden van de vlakten, als ze geen specifieke soorten aanbieden met bijzondere eigenschappen, zoals knoppen of zelfs biologische landbouw, die de regio zo specifiek maakt. Door een coöperatie te vormen, kunnen ze niet alleen eerlijkere prijzen bedingen, hebben ze de zekerheid dat ze hun goederen kunnen verkopen, hebben ze ook toegang tot grondstoffen tegen een meer democratische prijs en tot dure machines waarmee ze verwerkte producten tegen een hogere prijs kunnen aanbieden. In slechts 30 jaar tijd is de coöperatie geëvolueerd van wegen op een Romeinse weegschaal onder de beschutting van bomen naar de aankoop van gebouwen waaronder drogers, koelcellen, snij- en sorteermachines, brekers en trommelaars waar ze erg trots op is, wij begrijpen haar!

Een echte transmissiecultuur

Op verzoek van bepaalde bedrijven zoals HerbalGem, die eind jaren ’80 al het belang van biologische gewassen hadden ingezien, begon de coöperatie vanaf het begin met biologische gewassen te werken, zowel bij de pluk als bij de teelt, wat beetje bij beetje een van de specifieke kenmerken van de landbouw werd. de regio. Veel jongeren die op zoek zijn naar authenticiteit komen er neerstrijken. De coöperatie vertegenwoordigt voor hen dan niet alleen een plek van welkom, maar ook een waardevolle bron van informatie over de knowhow van hun voorouders.

Een fysieke verbinding met de natuur

Hoewel de vraag die uitgaat van bedrijven als HerbalGem uiteraard een belangrijke keuzefactor is die de teelt en de pluk begeleidt, hebben de telers ook hun favoriete planten, waarmee ze een bijzondere band onderhouden, zoals gedemonstreerd door Dominique, een lokale producent. gepassioneerd. En we begrijpen het: de specifieke kenmerken van de regio bevorderen een grote diversiteit aan planten, bijna honderd! Het cultiveren ervan betekent ook dat de landschappen van de Ardèche in hun oude schoonheid worden hersteld.

Een experimentele rol in wetenschappelijk onderzoek

Omdat planten nog niet al hun geheimen aan ons hebben prijsgegeven, investeert de coöperatie in beurzen en tentoonstellingen om haar kennis over te dragen, maar ook in wetenschappelijke conferenties en in experimenten die verband houden met hun Technisch Instituut voor Medicinale Planten. Een andere essentiële rol die mogelijk wordt gemaakt door de coöperatieve structuur die tegen alle verwachtingen in blijft bestaan, ondanks de geschillen die altijd kunnen ontstaan ​​in een veranderende wereld.

[maxknop id = "1" ]

Volgende lezen

Un ventre plat en 3 semaines avec la gemmothérapie

Een platte buik in 3 weken met gemmotherapie

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Traiter ses allergies avec la gemmothérapie

Allergieën behandelen met gemmotherapie

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter