Krijg op natuurlijke wijze uw slaap terug

Retrouvez votre sommeil naturellement

Ongeveer 10% van de volwassen bevolking lijdt aan ernstige slapeloosheid en gebruikt regelmatig medicijnen. In rust- of verzorgingshuizen lopen deze cijfers zelfs op tot 20 tot 50%. Natuurlijke oplossingen liggen echter binnen handbereik. Natuurlijk, dus zonder toevoegingen, verslaving of bijwerkingen. Want ja, het is mogelijk om je evenwicht te (her)vinden door de vicieuze cirkel van het innemen van kalmeringsmiddelen in de avond en het innemen van stimulerende middelen in de ochtend te verlaten. Meer weten over gezond en rustgevend slapen?

Een snelle herinnering over de slaapfasen

We zijn ons terdege bewust van de paradoxale slaap, REM (Rapid Eye Movements) genoemd, die overeenkomt met de droomfase. Het is HET moment om te herstellen van nerveuze vermoeidheid, waardoor u de gedurende de dag verzamelde informatie kunt ordenen. Tegelijkertijd wordt de langzame slaap verdeeld in fasen van toenemende diepte: in slaap vallen, lichte slaap en diepe slaap, een bijzonder belangrijk moment voor lichamelijk herstel. Deze fasen hebben daarom elk hun eigen belang en moeten worden gerespecteerd om een ​​echt herstellende slaap te bereiken.

Heeft u last van slapeloosheid?

Slapeloosheid wordt beschreven als een slechte of onvoldoende slaapkwaliteit, die een schadelijk effect heeft op het functioneren overdag. Maar dat wist je al.

Concreet geeft dit typische symptomen, zoals:

 • Neem meer dan 30 minuten om in slaap te vallen
 • Frequent nachtelijk ontwaken
 • Te vroeg wakker worden

Waarom ik ?

Secundaire slapeloosheid kan vaak worden verklaard: slechte levensstijl, stress, omgeving die de slaap verstoort (lawaai, licht), depressie, somatische stoornissen (hoesten, gastro-oesofageale reflux), typische slaapstoornissen (apneu, beensyndroom zonder rust), medicijnen nemen, circadiane slaapstoornissen ritmestoornissen (jetlag, onregelmatig werken, etc.) zijn allemaal factoren die een goede nachtrust kunnen belemmeren. Als u zich herkent in deze oorzaken, weet u wat u moet doen om uw nachten te verbeteren. Als u al deze mogelijke factoren al heeft uitgesloten, lijdt u mogelijk aan primaire slapeloosheid, wat overeenkomt met slapeloosheid waarvoor geen etiologie kan worden aangetoond. Wees gerust, er bestaan ​​ook in dit geval oplossingen.

Natuurlijke remedies

Er zijn oplossingen voor slaapstoornissen. Hier zijn een paar :

Voorbereiden op de slaap met ontspanningstechnieken

Een goede nachtrust is in voorbereiding! Het is essentieel om uw ideeën en uw emoties onder controle te houden. Het ideaal is om te leren hoe je hiermee om kunt gaan met behulp van stressmanagementtechnieken (Doctissimo artikellink). Er zijn veel methoden, maar de beoefening van yoga, ontspanning of sofrologie is vaak populair.

Acupunctuur

Onder de alternatieve geneeswijzen kunt u met acupunctuur ontspannen. Voor aanstaande moeders die lijden aan slaapstoornissen is naaldtherapie bijzonder geïndiceerd.

Zorg voor een bedtijdritueel

En ja, deze praktijk is niet alleen voorbehouden aan kinderen, ook volwassenen kunnen profiteren van de voordelen van het bedtijdritueel.
Zodra u zich in uw bed heeft gevestigd, ademt u gedurende 5 minuten heel diep in en uit om de verbinding volledig te verbreken! Om de voordelen van ademhalen te versterken, aarzel niet om wat achtergrondmuziek op te zetten.
Om uit je zicht te bannen: schermen en in het algemeen alle apparaten met magnetische golven! In plaats van je mobiele telefoon of televisie, kun je ervoor kiezen om voor het slapengaan een goed boek of tijdschrift te lezen.

Aromatherapie

Essentiële oliën kunnen echte bondgenoten zijn voor een gezonde en rustgevende slaap.
Creëer bij diffusie een sfeer die bevorderlijk is voor ontspanning vóór het slapengaan door essentiële oliën in uw slaapkamer te verspreiden (30 minuten voordat u gaat slapen en niet tijdens de slaap). De essentiële oliën die de voorkeur genieten zijn: mandarijn, zoete sinaasappel, echte lavendel of zelfs edele kamille .
Als je thuis geen diffuser hebt, zijn 2-3 druppels op je kussen of direct op je polsen inhaleren voldoende!

Essentiële oliën moeten echter met voorzichtigheid worden gebruikt en sommige kunnen met name gecontra-indiceerd zijn bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

En waarom de knoppen niet?

Een andere oplossing is om je te concentreren op gemmotherapie en knoppen.

Door zijn werking op de grond van elke persoon brengt de knop een diepe en zachte verandering teweeg, aangepast aan het ritme van het lichaam. Als een bewaker die ons helpt de weg naar het licht te vinden, helpt hij een tijdje totdat we weer sterk genoeg zijn om het zonder hem te doen en vanuit onszelf te putten wat we nodig hebben. Voor de slaap heeft onderzoek naar gemmotherapie zeer goede resultaten opgeleverd, vooral voor twee kaarsen: vijg en limoen .

De vijgenboom:

De regulerende knop van het zenuwstelsel, de vijgenboom is een belangrijk maceraat in de gemmotherapie. Het werkt vooral in op stress en daarmee op de daarmee gepaard gaande stoornissen: slaap- en spijsverteringsproblemen, vooral in de maag. De vijgenboom kalmeert en kalmeert gestresste mensen, maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en vermindert het nachtelijk ontwaken. Als je een fan bent van gedachten die in je hoofd blijven rondspoken, van zorgen waar je over nadenkt en die je ervan weerhouden te slapen, dan is vijgenboomknop iets voor jou!

Het is vooral geïndiceerd om slaapstoornissen te bestrijden dankzij 3 acties:

 • op de cortico-hypothalamische as, dus op psychosomatisch niveau: het kan talrijke aandoeningen reguleren die voortvloeien uit neuro-vegetatieve dystonie (vermoeidheid, dorst, duizeligheid, enz.).
 • tegen angst: de neurosedatieve werking ervan heeft zowel gevolgen voor slapeloosheid als voor de mogelijke oorzaken ervan.
 • op de maagafscheiding en op de eetlust: het heeft zeer interessante eigenschappen tegen misselijkheid en spijsverteringsstoornissen van nerveuze oorsprong.

De Linde:

De Linde is een prachtige, imposante boom maar tegelijkertijd delicaat. Hij heeft een ‘ troostende ’ kant, een beetje zoals een zachtaardige en beschermende grootmoeder. Een van de sterke punten van gemmotherapie is dat het een regulerende werking heeft op het zenuwstelsel. Het is geschikt bij angst en stress, maar ook wanneer het zenuwstelsel volledig gedesoriënteerd is. De belangrijkste indicatie blijft echter het bevorderen van een gezonde en herstellende slaap bij baby's, kinderen en volwassenen.

Het wordt ook aanbevolen voor hyperactieve mensen, omdat je hierdoor kunt ontspannen en minder obsessieve gedachten hebt en de geest zich daardoor gemakkelijker kan concentreren.

Samenvattend heeft lindemaceraat kalmerende en verzachtende eigenschappen dankzij 3 specifieke werkingen:

 • Het verhoogt het serotonineniveau met een kalmerend effect.
 • Het werkt in op het spijsverteringsstelsel.
 • Er is waargenomen dat het nuttig is bij het stoppen met slaappillen en het stoppen van de verslaving aan pijnstillers.

Gemmotherapie wordt doorgaans in een cursus van 3 weken gegeven. Voor langere perioden kunt u overwegen een week pauze te nemen voordat u opnieuw begint.
Aarzel niet om advies in te winnen bij een zorgverlener voor meer informatie.

Referenties

 • Fragopoulou AF Hersenproteoomreactie na blootstelling van muizen over het hele lichaam aan mobiele telefoons met draadloze DECT-basisstraling, Electromagn Biol Med. 2012 december; 31(4):250-74. Epub 20 januari 2012.
 • Etnofarmacologische onderzoeken naar krampstillende en bloedplaatjesaggregatieremmende activiteiten van Ficus carica Gilani AH, ehmood MH, Janbaz KH, Khan AU, Saeed SA. J Ethnopharmacol. 2 september 2008; 119(1):1-5
 • Inder Kumar Makhija et al Annals of Biological Research, 2010, 1 (4): 171-180
 • https://www.doctissimo.fr/psychologie/sommeil-et-troubles-du-sommeil/traitements-non-medicamenteux-de-l-insomnie/remedes-naturels-insomnie-troubles-du-sommeil
 • Homeopathie om slaapstoornissen te behandelen

Volgende lezen

Bouger pour préserver sa santé !

Kom in beweging om uw gezondheid te behouden!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Propolis: een natuurwonder

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter