Linden: mijn slaapknop

Le Tilleul : mon bourgeon du sommeil

Focus deze maand op het thema 'slaap' en de vlaggenschipknop die aan deze uitgave is gekoppeld, is niemand minder dan het maceraat van lindeknoppen! Meer weten over de voordelen ervan?

Herkomst van Linden

Tilia tomentosa

De Linde is een boom die voorkomt op het platteland, langs de kant van de weg of in parken en tuinen en die hij prachtig siert met zijn hoge gestalte (maximaal 30 tot 35 meter) en zijn snelle groei. Het kan eeuwenlang leven. In de tuin heeft de lindeboom zon en een goed geventileerde ruimte nodig. Het waardeert frisse, diepe en gelijkmatige kalksteengronden.

Het is een prachtige boom, imposant en tegelijkertijd delicaat. Hij heeft een ‘troostende’ kant, een beetje als een zachtaardige en beschermende grootmoeder.

Symboliek van de lindeboom

De katholieke kerk gebruikte lindehout voor de afbeelding van het hart als representatie van het “heilige hart”. Zo vinden we nog vaak lindebomen rond religieuze gebouwen: kerken, kapellen, calvaries, etc.

Het blad van de lindeboom wordt door zijn vorm geassocieerd met het hart en al zijn symboliek, waardoor de associatie tussen liefde, trouw en gerechtigheid wordt verklaard. Hij is “Boom van Liefde”. Bovendien, over ‘hart’ gesproken, Lindenmaceraat is een goed krampstillend middel dat inwerkt op pathologieën zoals tachycardie en extrasystolen (hartritmestoornissen).

De Franse Revolutie van 1789 bracht ook het positieve beeld van de lindeboom terug onder de bevolking: in veel steden was de “ boom van de vrijheid ” die bij deze gelegenheid werd geplant een lindeboom.

“Female Tree”, de lindeboom speelt vaak een essentiële rol in mythen, verhalen en legenden en in de gebruiken van mensen. Deze boom waarvan de bast door mensen als textielvezel of touw wordt gebruikt, is bij uitbreiding symbolisch: ‘Boom van gemeenschapsverbindingen’ en de gehechtheid van wezens.

Ten slotte worden de componenten van de schors, het spinthout, de bladeren en de bloemen gebruikt bij het maken van meerdere medische remedies en maken onze lindeboom tot de koning onder de “medicijnbomen”.

Voordelen van Linden maceraat

Actie van Lindenknoppen op zenuw- en psycheniveau

Het moedermaceraat van lindeknoppen staat bekend om zijn kalmerende werking en is geïndiceerd bij alle gevallen van slapeloosheid, vooral bij kinderen (licht hypnotiserend).

Het is het ideale kindergeneesmiddel en wordt zelfs het maceraat van de zandman genoemd.

Lindenmaceraat heeft een regulerende werking op het zenuwstelsel, het helpt de slaap te bevorderen, maar ook om de duur ervan te verlengen.

Het is ook geschikt voor mensen die hun zenuwpatronen veel belasten. Bij de beproevingen van het leven, bij sociale of professionele eisen, raken de zenuwen beschadigd en ontstaan ​​er bepaalde stoornissen: concentratieproblemen, slapeloosheid, angstgevoelens, verschillende obsessies. Linden helpt geleidelijk om het evenwicht en de rust terug te vinden. Op dezelfde manier werkt het bij obsessief-compulsieve stoornissen (OCS), naast passende therapie of zelfs spasmofilie (vaak hyperventilatiesyndroom of paniekaanval genoemd, het brengt een reeks symptomen samen die verband houden met angst: krampen, duizeligheid, hyperventilatie, enz.).

Werking van Lindenknoppen op metabolismeniveau

Regelmatige inname van kalkknopmaceraat helpt het lichaam te ontgiften, voornamelijk cholesterol, urinezuur en ureum, en verlicht zo jicht. Lindenknop werkt op zenuwpatronen en algemene lichaamsfuncties, zoals eliminatiefuncties, en kan inspanningen voor gewichtsverlies ondersteunen.

Actie van Lindenknoppen op spijsverteringsniveau

Omdat het spijsverteringsstelsel en het zenuwstelsel nauw met elkaar verbonden zijn, heeft de lindeboom ontstekingsremmende eigenschappen op het spijsverteringskanaal en helpt het bij het bestrijden van chronische ontstekingssyndromen zoals gastritis, krampachtige colitis, slokdarmdysfagie, gastro-intestinale reflux of koliek bij baby's voorbeeld.

Gebruikstips

Volwassenen en adolescenten

  • Slaap : 1 tot 5 druppels 's avonds voor het slapengaan (verhoog geleidelijk het aantal druppels tot maximaal 15 om het tegenovergestelde effect te voorkomen).
  • Detox : 5 tot 15 druppels één keer per ochtend
  • Ureum of cholesterol : 5 druppels 3x/dag
  • Baby's - kinderen : Eén druppel per dag per jaar in een klein glas water (of 1 druppel in het flesje voor baby's).

Contra-indicaties

Lindenmaceraat heeft geen contra-indicaties of bijwerkingen , behalve een overdosis. Een overdosis komt tot uiting in een tegengesteld effect (opwinding of slapeloosheid bij een overdosis). Zorg er dus voor dat u het aantal druppels vermindert.

Associatie van knoppen?

Linden wordt vaak geassocieerd met vijg vanwege de antistresseigenschappen . In feite werken deze twee maceraten op verschillende manieren. De Vijgenboom bereidt je voor op een betere slaap en de Lindeboom bevordert het in slaap vallen. De vijgenboom helpt overdag het zenuwstelsel te reguleren en de lindeboom kalmeert het dieper.

Bibliografie

https://www.luminessens.org/post/2017/03/31/le-tilleul

https://www.lecameleon.eu/tilleul.php

Volgende lezen

Tout savoir sur le bourgeon d’Aulne glutineux

Alles wat je moet weten over de kleverige Elsknop

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Le Pommier : bourgeon de jouvence

De Appelboom: knop van de jeugd

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter