Rozemarijn: de detox-bondgenoot

Le romarin : l’allié détox

De lente is het juiste moment om een ​​detoxkuur te doen. En in de gemmotherapie hebben we de ideale bondgenoot gevonden: jonge rozemarijnscheuten. Dit maceraat is een must om de lever zachtjes te ontgiften! De lever is inderdaad een orgaan dat verstopt raakt door voeding, stress, alcohol, medicijnen en zelfs woede. Het is daarom belangrijk om het schoon te maken, omdat het zich in het centrum van ons lichaam bevindt en ons hele lichaam beïnvloedt. Wilt u meer weten over de voordelen ervan?

Het belang van een detox doen

Maar eerst en vooral: waarom een ​​detoxkuur?

Ons lichaam verandert voortdurend: de seizoenen, het weer, de maancycli, maar ook de grillen van het leven en de uitdagingen van het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om detoxen uit te voeren, vooral in de lente, een periode die bekend staat om zijn grote reiniging. Maar als je het op een andere tijd van het jaar wilt doen, is dat heel goed mogelijk. Het sleutelwoord is luisteren en je lichaam en zijn behoeften observeren.

Deze detoxkuren zorgen ervoor dat het lichaam kan stoppen, de balans kan opmaken en zichzelf kan zuiveren zoals onze voorouders dat toen al deden. Tijdens het ontgiften elimineert je lichaam de verschillende opgehoopte gifstoffen; de sleutel is om in je eigen tempo te gaan, en niet om alles in één keer te stoppen.

En waarom zou je niet een compleet ritueel uitvoeren waarbij je de detox-geest in alle gebieden van je leven integreert? Zoals bijvoorbeeld het opnieuw verbinden met de natuur, jezelf bevrijden van giftige en schadelijke bindingen en dit aanvullen met een behandeling met gemmotherapie?

Herkomst van rozemarijn

Rozemarijn (rosmarinus officinalis L.) komt van de oevers van de Middellandse Zee. Deze struik houdt van droge en rotsachtige bodems en van een warm en droog klimaat. Ros-maris, voorheen "de zeeroos" genoemd, dankt deze naam aan de overvloedige geuren die zeelieden roken toen ze de eilanden naderden. Deze plant maakt deel uit van de Lamiaceae-familie en wordt geassocieerd met herinnering, herinneringen maar ook vreugde.

Rozemarijn is gemakkelijk te herkennen aan het groene blad, een teken van onsterfelijkheid. De verse jonge scheuten worden gebruikt voor de productie van rozemarijnwijn, specerijen, maar ook in de kruidengeneeskunde: moedertinctuur, kruidenthee, etherische olie, enz.

Dankzij de jonge scheuten verkrijgen we een geconcentreerd maceraat dat op verschillende niveaus van het lichaam inwerkt. De hoofdactiviteit vindt echter plaats in het bloed en de lever. Rozemarijn wordt beschouwd als het leverkruid. Deze jonge scheuten oefenen inderdaad een veel hogere hepatoprotectieve activiteit uit (63%) dan de hele plant (6%). Deze plant wordt dan ook veel gebruikt in de kruidengeneeskunde en in de aromatherapie.

Door het te combineren met jeneverbes, artisjok en paardenbloem verkrijg je een ideaal zuiveringsmiddel voor een kuur in de herfst of lente. De knoppen van zwarte bes, eik en sequoia worden geassocieerd met rozemarijn als fysieke en mentale stimulans.

De voordelen voor uw gezondheid

Actie op leverniveau

Zoals eerder uitgelegd, zal rozemarijn de lever op milde wijze ontgiften van al zijn gifstoffen. Het speelt een beschermende en regenererende rol. Hierdoor blijven de andere organen gespaard van mogelijke “verstoppingen”. Het werkt ook op de galblaas, het stimuleert de productie en afvoer van galzouten in het spijsverteringskanaal. Preciezer gezegd bevordert het de vetstofwisseling, wat zeer nuttig is bij gevallen van cholesterol of galblaasstenen.

Actie op het spijsverteringsstelsel

Rozemarijn is niet alleen een geweldige leverdrainer en hepatobeschermer, maar werkt ook in op ons spijsverteringsstelsel door epitheelcellen (cellen van het darmslijmvlies) te vernieuwen. Het is daarom bijzonder effectief bij chronische darmaandoeningen: de ziekte van Crohn, colitis, het prikkelbaredarmsyndroom, enz.

Actie op het niveau van het endocriene systeem

Rozemarijn werkt ook in op ons endocriene systeem door een deel van de activiteit van de bijnierschors te stimuleren, wat invloed heeft op het functioneren van de geslachtsorganen. Bij hormonale stoornissen bij zowel mannen als vrouwen zal rozemarijn bijzonder effectief zijn bij het herstellen van een gezond hormoonevenwicht. Bijvoorbeeld bij impotentie, frigiditeit, amenorroe, etc.

Bovendien is het ook effectief bij allergieën. De overbelasting van de lever en de zwakte van het darmslijmvlies zullen het immuunsysteem hyperactief maken. Rozemarijn helpt dus mee door de grond schoon te maken.

Ten slotte zal het de productie van rode bloedcellen en witte bloedcellen verhogen.

Samenvattend zal het inwerken op de volgende pathologieën en aandoeningen:

 • Leverinsufficiëntie
 • Hepatitis
 • Cholelithiasis
 • Leverlithiasis
 • Cholesterol
 • allergieën
 • ziekte van Crohn
 • Schildklierdisfunctie

Hoe te gebruiken?

 • Volwassenen : Van 5 tot 15 druppels per dag, één keer of in verdeelde doses, afhankelijk van de symptomen die u wilt verlichten, maar bij voorkeur vóór 17.00 uur, omdat het de bijnieren stimuleert en de hersenen stimuleert.
 • Detoxkuur: 5 tot 15 druppels één keer per ochtend gedurende 3 weken.
 • Preventie van allergieën : 5 tot 15 druppels één keer per ochtend gedurende 3 weken. Stop een week en start de behandeling indien nodig opnieuw.
 • Behandeling van allergieën: 5 druppels, 3 keer per dag voor volwassenen. Af en toe of gedurende de hele allergieperiode en maximaal 3 weken per maand gedurende gerichte perioden in combinatie met Zwarte bes.
 • Indigestie: 5 druppels per dosis en indien nodig maximaal 3 maal per dag.
 • Kinderen vanaf 3 jaar : 1 druppel per dag per jaar in een glas water.
 • Contra-indicaties : Niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.
 • Andrianne, P. (2011). Verhandeling over gemmotherapie: therapie met knoppen. Amyris-edities.
 • Het grote boek over gemmotherapie: de fantastische kracht van knoppen om je te genezen” door Laurine Pineau Naturopath
 • Gemmotherapie: Knoppen voor de gezondheid door Stéphane Boistard

Volgende lezen

Rééquilibrez votre digestion naturellement !

Breng uw spijsvertering op natuurlijke wijze weer in balans!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Tout savoir sur le bourgeon de la vitalité : le chêne !

Alles wat je moet weten over de knop van vitaliteit: de eik!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter