Les bourgeons Mémoire et concentration

Alles wat u moet weten over de knop voor de hersencirculatie: Ginkgo Biloba

Tout savoir sur le bourgeon de la circulation cérébrale : le Ginkgo Biloba

Deze boom bestaat al meer dan 300 miljoen jaar op aarde en is een van de oudste boomsoorten ter wereld die nog steeds leeft! Wil je meer weten over deze knop die de concentratie bevordert en de hersencirculatie effectief ondersteunt?

Herkomst van Ginkgo Biloba

De enige vertegenwoordiger van de Ginkgoaceae-familie, Ginkgo biloba (= 40-kroonboom), is de oudste soort terrestrische boom. De oorsprong ervan gaat ongeveer 300 miljoen jaar terug, waardoor het de bijnaam fossiele boom krijgt.

Ginkgo is een boom die in het Verre Oosten wordt vereerd vanwege zijn uitzonderlijke levensduur. Het is al tientallen jaren het symbool van de stad Tokio. In Tibet wordt hij de Levensboom genoemd, in China de Boom van een lang leven en loyaliteit en in Japan de Boom van Leven . Beschouwd als een heilige boom, kon hij door de mens worden beschermd en onderhouden, waardoor hij niet kon verdwijnen en over de hele wereld opnieuw kon worden gevestigd.

De verering die de Ginkgo geniet is te danken aan zijn majestueuze kant en het feit dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende voeten worden gedragen (tweehuizige boom). Het vertegenwoordigt dus het dubbele aspect ‘Yin’ en ‘Yang’ van de Chinese kosmogonie.

Het is in veel Aziatische landen een symbool van wijsheid geworden. Dankzij zijn talrijke therapeutische deugden heeft het ook zijn plaats gevonden in de Chinese farmacopee. Het wordt gebruikt bij de bereiding van verschillende traditionele remedies tegen stoornissen in de bloedsomloop en longziekten.

Met een grote weerstand kan Ginkgo biloba onder veel omstandigheden groeien en tot 40 meter hoog worden. Ook is hij zeer resistent tegen ziektes, vervuiling, stress en is het zelfs de enige boom die de atoomexplosie in Hiroshima in 1945 heeft overleefd.

Bij gemmotherapie wordt Ginkgo Biloba-knop aanbevolen bij cognitieve problemen, vooral bij oudere mensen (geheugen, concentratie) of om vrije radicalen te bestrijden. Het is in feite het maceraat van de cerebrale bloedcirculatie . Het kan afzonderlijk worden ingenomen of gecombineerd met meidoorn of els voor een versterkt effect op de cerebrale circulatie en het geheugen.

Voordelen voor uw gezondheid

Antioxiderende werking

Ginkgo staat bekend om zijn krachtige antioxiderende kracht. Er zijn zelfs meer dan zestig natuurlijke antioxidanten in de bladeren geïdentificeerd. Van deze verbindingen zijn de meest aanwezige flavonoïden. Deze zijn het onderwerp geweest van talrijke wetenschappelijke onderzoeken vanwege hun gezondheidsvoordelen. Ze maken het met name mogelijk om te vechten tegen vrije radicalen, reactieve soorten die worden veroorzaakt door oxidatieve stress. Het fungeert daarom als een “cellulair antiverouderingsmiddel”.

Actie op geheugen en concentratie

Ginkgo werkt in op de hersenen, vooral dankzij de bilobaliden die het bevat. Dit zijn moleculen die een zeer interessante impact hebben op de hersencirculatie. Daarom wordt ginkgo vaak gebruikt voor de behandeling van symptomen van seniele dementie en zwakte zoals depressie, verminderde alertheid en concentratie, evenals geheugenverlies. Daarom kan Ginkgo ook nuttig zijn tijdens herhalingsperioden voor studenten. Ten slotte is het een plant die wordt gebruikt als aanvullende behandeling voor bepaalde neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Actie voor de bloedcirculatie

Ginkgo bevat ginkgoliden die een vaatverwijdende werking hebben. Ze vergroten de diameter van de bloedvaten, wat leidt tot een betere bloedcirculatie. Ze helpen ook de vorming van vetophopingen te verminderen die verstopping van de slagaders veroorzaken (atherosclerotische plaques). Dit leidt tot een verminderd risico op bloedstolsels, waardoor het risico op vasculaire problemen zoals een beroerte of een hartaanval wordt verminderd. Naast het voorkomen van hart- en vaatziekten, is het ook bekend dat Ginkgo de symptomen verlicht die gepaard gaan met het premenstrueel syndroom.

Andere eigenschappen van Ginkgo Biloba

Naast alle bovengenoemde indicaties is de wetenschappelijke literatuur het er unaniem over eens dat Ginkgo wordt aanbevolen voor de volgende indicaties:

  • Visuele, reuk- en gehoorstoornissen, tinnitus: beschermt de ogen en verbetert de fysieke reflexen.
  • Verbetert de aandacht en het gebrek aan energie in het dagelijks leven
  • Ademhalingsstoornissen: bevordert de goede werking van organen
  • Vermindert het gevoel van zware benen, maar ook van andere aandoeningen die verband houden met een slechte bloedcirculatie (tintelingen, zwelling of spataderen)
  • Aambeien: kalmeert de symptomen.

Gebruikstips

Volwassenen: 5 tot 15 druppels per dag in een glas water, vóór de maaltijd, gedurende 3 weken, daarna een week vrij (gedurende maximaal 3 maanden).

Begin met 5 druppels en verhoog geleidelijk.

Contra-indicaties: Niet aanbevolen voor baby's jonger dan 3 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Ginkgo biloba heeft een vloeibaarmakende werking en wordt daarom niet aanbevolen bij behandeling met anticoagulantia of antidepressiva. Het gelijktijdig gebruik van Ginkgo biloba maceraat en medicinale behandelingen wordt niet aanbevolen zonder medisch advies. Door de knop en bladeren van Ginkgo biloba te combineren, verkrijgen we een volledige synergie om de concentratie en het geheugen te verbeteren.

Bibliografie

  • “Verhandeling over Gemmotherapie – Knoptherapie” door Philippe Andrianne;
  • “Gemmotherapie: knoppen voor de gezondheid” door Stéphane Boistard;
  • https://www.doctissimo.fr/html/sante/phytotherapie/plante-medicinale/ginkgo-biloba.htm;
  • https://www.medoucine.com/blog/les-bienfaits-du-ginkgo-biloba/.

Volgende lezen

Tout savoir sur le bourgeon de la vitalité : le chêne !

Alles wat je moet weten over de knop van vitaliteit: de eik!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Respirez naturellement à nouveau !

Adem weer natuurlijk!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter