Gemmotherapie gebruikt de embryonale eigenschappen van een groeiende plant: de knoppen of nieuwe uitlopers van bomen en struiken. Gemmotherapie kan worden gedefinieerd als een manier om de cellulaire energie en de vitale eigenschappen door te geven, om ons eigen organisme te ondersteunen en onze gezondheid te behouden. 

La gemmothérapie - Bourgeons de peuplier
Populierenknoppen

De geschiedenis van gemmotherapie

Historisch gezien begon men in de middeleeuwen, onder impuls van de alchemistische filosofie, knoppen te gebruiken ter ondersteuning van de gezondheid. Oude farmacopees vermelden meer bepaald het gebruik van populierknoppen voor de bereiding van populierzalf en van dennenknoppen voor de bereiding van kruidenthee en een borstsiroop. 

In de jaren '60 publiceerde Pol Henry de resultaten van zijn onderzoek rond de werking van knoppenextracten bij het ondersteunen van de goede werking van het organisme. Hij noemde die nieuwe discipline 'fyto-embryotherapie'. Deze discipline werd later overgenomen en ontwikkeld door dr. Max Tétau, die er toen de naam 'gemmotherapie' aan gaf. De naam is afkomstig van het Latijnse woord 'gemmae' dat 'knop' betekent. 

De rijkdom van knoppen

De knop, bestaande uit embryonaal weefsel, bevat alle geconcentreerde vitale energieën en actieve bestanddelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de boom in wording. De knop alleen al bevat de eigenschappen van de bloemen, vruchten en bladeren, wat de grote efficiëntie van de werking van de knopextracten verklaart. De knop is in zekere zin de geconcentreerde "totum" van de plant. Binnenin de knop zitten miniatuurbladeren, stengels en voorontwerpen van bloemen.

De embryonale weefsels waaruit de knop bestaat, bevatten al het genetisch materiaal van de toekomstige plant. Deze plantenweefsels zijn rijk aan nucleïnezuren, aminozuren, fytohormonen, vitaminen, sporenelementen, mineralen en sap. Veel andere werkzame stoffen die in de knop zitten, zullen niet noodzakelijkerwijs in de volwassen plant of in mindere hoeveelheden aanwezig zijn.

Gemmotherapie - Lengtedoorsnede van de eikenknop
LENGTEDOORSNEDE VAN DE EIKENKNOP

1. Beschermende schubben - 2-3. Miniatuur vellen - 4. Secundaire knop

De knop behoudt al zijn zuiverheid en kracht wanneer hij vlak voor het opengaan wordt geoogst

Veroudering en aantasting door onder andere vervuiling en pesticiden worden hem gespaard. Op jonge leeftijd heeft al het organische leven een veel grotere vitaliteit dan later. De buitenste lagen van de knop beschermen tegen de buitenwereld. Terwijl de meeste natuurlijke remedies een deel van de volwassen plant gebruiken, worden bij gemmotherapie de embryonale eigenschappen van het meristeem gebruikt. De remedies bevatten alle eigenschappen van de plant, d.w.z. de eigenschappen van de bloemen, bladeren, vruchten, spinthout en wortels. 

Gemmotherapie - Het oogsten van de knoppen
Gemmotherapie - Lindeknop

Zo heeft het geconcentreerde moeder-maceraat van lindeknoppen (Tilia tomentosa Moench) de kalmerende eigenschappen van de bloemen, maar ook de bloedzuiverende en urineafdrijvende eigenschappen van het spint, belangrijk voor de gezondheid van de lever en nieren 

Gemmotherapie - Meidoorn knop

Hetzelfde geldt voor het extract van meidoornknoppen (Crataegus oxyacantha L.) dat de eigenschappen van de vrucht (werking op de hartspier) en de bloem (werking op de hartslag) heeft.

We begrijpen des te meer waarom de knop vol zit met zoveel rijkdom, het bevat alle schatten van de bloem EN het blad EN de vrucht EN de steel... allemaal in één knop.

Geconcentreerde moedermaceraten van knoppen

De knoppen worden geoogst in het voorjaar, op een belangrijk moment van hun natuurlijke ontwikkelingscyclus. Ze worden enkele weken vers gemacereerd in een mengsel van water-alcohol-glycerine. Het verkregen extract wordt geconcentreerd maceraat genoemd omdat het niet verdund is. Met deze techniek kunnen bij gemmotherapie alle positieve eigenschappen en vitale energie uit de toppen worden gehaald. Elk element van het maceratiemengsel speelt een specifieke rol:

  • Het water extraheert minerale zouten, vitamines, flavonoïden
  • Alcohol extraheert alkaloïden, heterosiden
  • Plantaardige glycerine extraheert flavonoïden, fenolen...
Gemmotherapie - Oogst
Gemmotherapie - Oogst 2
Gemmotherapie - Verpakking
Gemmotherapie - Verpakking 2

Siropen

De traditionele HerbalGem-siropen zijn onmisbaar in de gemmotherapie voor het comfort van de luchtwegen, ze zijn echt het resultaat van overgeleverde kennis en vormen een zuiver natuurlijk concentraat op basis van een eeuwenoud recept.

In navolging van het gezegde "In oude pannen worden de beste soepen gemaakt", biedt HerbalGem siropen aan gebaseerd op een eeuwenoud recept dat op traditionele wijze in een grote ketel  wordt gemaakt.

Het sirooprecept is onderverdeeld in 4 fasen:

Gemmotherapie - Productieproces van siropen
  • Fase 1, de vlierbessensiroop: aan het einde van de zomer kiezen we verse en biologische vlierbessen om onze basissiroop mee te maken. De vruchten versterken onze natuurlijke weerstand en ondersteunen de uitscheidingsorganen.  De bessen worden eerst gekookt in water, daarna wordt biologische bloemenhoning toegevoegd, evenals ongeraffineerde en biologische rietsuiker om de conservering te garanderen.
  • Fase 2, aftreksels van droge planten: afhankelijk van de siroop en wat deze moet behandelen, voegen we verschillende planten in precieze verhoudingen toe aan water aan 60°. Deze planten worden vervolgens geperst en gefilterd. Het waardevolle vloeibare extract wordt verkregen door het mengsel door een zeef te gieten. Vervolgens verhitten we de vloeistof opnieuw met toevoeging van ongeraffineerde biologische rietsuiker.
  • Fase 3, geconcentreerde maceraten van verse knoppen: we voegen de maceraten van knoppen die we van onze eigen kwekerijen hebben geoogst toe.
  • Fase 4, de moedertincturen volgens de Duitse farmacopee: we voegen de meest verse planten toe nadat ze in biologische alcohol zijn gemacereerd om alle werkzame stoffen eruit te halen.

Berkensap

Gemmotherapie - Berkenbos

In het voorjaar, als de natuur ontwaakt, komt berkensap dat rijk is aan biologische beschikbare sporenelementen omhoog in de bomen. Het zit vol met mineralen en is bekrachtigd door de passage door de boom. Het is een waar levend water.

HerbalGem oogst dit kostbare Levenssap door middel van een klein gat dat respectvol in de berkenstam wordt geboord. Het sap dat door ons vers wordt geoogst in de Belgische Ardennen, op mineraalrijke grond, wordt gefilterd en verrijkt met geconcentreerde extracten van knoppen. Hierna wordt het snel gebotteld en enkele dagen na de oogst in de verkoop voorgesteld.

Door geconcentreerde knopextracten aan het sap toe te voegen, diversifiëren we de eigenschappen van het mengsel. De knoppen bevatten alle informatie van de toekomstige plant en laten alle positieve eigenschappen zien. Ze zijn dus een waar concentraat van efficiënte actieve ingrediënten. Bovendien is het berkensap van HerbalGem biologisch gecertificeerd en 100% natuurlijk.

Gemmotherapie - Berkensap

Tips voor gebruik

Gemmotherapie is een natuurlijke, innovatieve en toegankelijke oplossing die op alle leeftijden gebruikt kan worden.  Deze mag worden aangeraden aan kinderen, baby’s en zelfs in bepaalde mate aan zwangere vrouwen. Voor een optimaal resultaat raden we wel bepaalde doseringen aan.