Wat is geestelijke gezondheid?

Wat is geestelijke gezondheid? : Onze gids

Geestelijke gezondheid is een fundamenteel aspect van ons bestaan, maar het is soms moeilijk om de reikwijdte en het belang ervan volledig te begrijpen. Het gaat veel verder dan de afwezigheid van psychische stoornissen en omvat ons emotionele, psychologische en sociale welzijn. Laten we in dit artikel samen ontdekken wat geestelijke gezondheid werkelijk betekent, evenals onze natuurlijke oplossingen om deze te verbeteren.

Hoe kunnen we geestelijke gezondheid definiëren?

Definitie

Geestelijke gezondheid is een toestand van emotioneel, psychologisch en sociaal welzijn waarin een persoon de uitdagingen van het leven het hoofd kan bieden, productief kan zijn in zijn werk, positieve relaties met anderen kan onderhouden, weloverwogen beslissingen kan nemen en kan bijdragen aan de gemeenschap. Het bevat:

  • emotionele stabiliteit;
  • veerkracht tegen stress;
  • het vermogen om op een gezonde manier met emoties en relaties om te gaan;
  • het vermogen om persoonlijke doelen na te streven en zich aan te passen aan veranderingen.

Geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid, en draagt ​​aanzienlijk bij aan de algehele levenskwaliteit van een persoon. Het kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals genetica, omgeving, levenservaringen en toegang tot geestelijke gezondheidszorg. Het is essentieel om voor uw geestelijke gezondheid te zorgen om een ​​optimaal emotioneel en psychologisch evenwicht te behouden.

Verschil met psychische aandoeningen

Het verschil tussen geestelijke gezondheid en psychische aandoeningen ligt voornamelijk in hun respectieve toestand of toestand. Geestelijke gezondheid verwijst naar de algemene toestand van psychologisch en emotioneel welzijn van een persoon. Psychische aandoeningen verwijzen daarentegen naar een stoornis of medische aandoening die de geestelijke gezondheid van een persoon op een negatieve manier beïnvloedt. Psychische aandoeningen worden gekenmerkt door aanzienlijke veranderingen in het denken, de stemming, het gedrag of de emoties. Ze kunnen het dagelijks functioneren van een persoon verstoren en vereisen vaak een diagnose en medische behandeling.

Wat zijn de 3 aspecten van geestelijke gezondheid?

De 3 aspecten van geestelijke gezondheid zijn:

  1. Emotioneel welzijn : dit is het vermogen om iemands emoties effectief te begrijpen, te beheersen en uit te drukken. Emotioneel welzijn omvat het bewustzijn van iemands emoties, het omgaan met stress en het vermogen om op een adaptieve manier met de ups en downs van het leven om te gaan;
  2. Psychologisch welzijn : Dit omvat de manier waarop een persoon informatie denkt, waarneemt en verwerkt. Het omvat het vermogen om rationele beslissingen te nemen, problemen op te lossen, positief te blijven denken en een positief zelfbeeld te ontwikkelen;
  3. Sociale relaties : Interpersoonlijke relaties spelen een cruciale rol in de geestelijke gezondheid. Dit omvat het vermogen om gezonde relaties aan te gaan en te onderhouden, effectief te communiceren, elkaar te ondersteunen en positieve sociale verbindingen op te bouwen. Sociale relaties dragen bij aan een gevoel van verbondenheid en steun, wat essentieel is voor mentaal welzijn.

Hoe belangrijk is geestelijke gezondheid?

Geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn

Geestelijke gezondheid is nauw verbonden met ons emotionele welzijn. Wanneer onze geestelijke gezondheid optimaal is, zijn we beter toegerust om met stress, angst en andere negatieve emoties om te gaan . We hebben een grotere veerkracht als we geconfronteerd worden met de uitdagingen van het leven, waardoor we zelfs in moeilijke tijden het emotionele evenwicht kunnen bewaren. Aan de andere kant, wanneer de geestelijke gezondheid wordt verwaarloosd, kunnen er problemen ontstaan ​​zoals depressie, angst en andere emotionele stoornissen, die een aanzienlijke invloed hebben op ons emotionele welzijn.

Geestelijke gezondheid en sociale relaties

De kwaliteit van onze sociale relaties is nauw verbonden met onze geestelijke gezondheid. Een goede geestelijke gezondheid bevordert positieve interpersoonlijke relaties. Het stelt ons in staat onze emoties op een gezonde manier te uiten, harmonieuze relaties te onderhouden met degenen die dicht bij ons staan ​​en effectief te communiceren. Aan de andere kant kunnen geestelijke gezondheidsproblemen leiden tot relatieconflicten, communicatieproblemen en sociaal isolement. Dit kan het moeilijk maken om positieve sociale verbindingen te onderhouden, wat op zijn beurt de geestelijke gezondheidsproblemen kan verergeren.

Geestelijke gezondheid en academische/professionele prestaties

Geestelijke gezondheid speelt een belangrijke rol in ons vermogen om academisch en professioneel te slagen . Een goede geestelijke gezondheid bevordert concentratie, creativiteit, effectieve besluitvorming en probleemoplossing. Het helpt ook bij het beheersen van stress die verband houdt met werk of studie. Mensen met een optimale geestelijke gezondheid zijn over het algemeen productiever en succesvoller op hun vakgebied. Omgekeerd kunnen geestelijke gezondheidsproblemen leiden tot verminderde academische of professionele prestaties, herhaalde afwezigheden en verlies van interesse in dagelijkse activiteiten.

Geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven

Geestelijke gezondheid heeft een directe impact op onze algehele kwaliteit van leven . Als onze geestelijke gezondheid in goede staat is, is de kans groter dat we geluk, voldoening en vervulling ervaren in ons dagelijks leven. We hebben een positieve kijk op de toekomst en streven eerder onze persoonlijke doelen na. Aan de andere kant kunnen geestelijke gezondheidsproblemen leiden tot een verminderde levenskwaliteit, verlies van interesse in activiteiten die we leuk vinden en een algemeen gevoel van malaise.

Geestelijke gezondheid en lichamelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid en lichamelijke gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen een negatieve invloed hebben op de lichamelijke gezondheid, waardoor het risico op hart- en vaatziekten, slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen toeneemt. Omgekeerd kan het zorgen voor uw geestelijke gezondheid de zorg voor uw lichamelijke gezondheid bevorderen. Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en stressmanagement dragen allemaal bij aan zowel de mentale als de fysieke gezondheid.

Gemmotherapie voor geestelijke gezondheid

Gemmotherapie is een vorm van alternatieve geneeskunde waarbij extracten van plantenknoppen worden gebruikt om verse en biologische voedingssupplementen te verstrekken. Deze extracten, geglycerineerde knopmaceraten genoemd, bevatten bioactieve stoffen die gunstige eigenschappen hebben voor de geestelijke gezondheid. Hier zijn enkele geconcentreerde knopmaceraten die vaak worden gebruikt om de geestelijke gezondheid te verbeteren:

  • Vijgenknop (Ficus carica) : vijgenknop wordt geassocieerd met ontspanning en stressmanagement. Het kan angst helpen kalmeren en een vredige slaap bevorderen;
  • Lindeknop (Tilia tomentosa) : Lindeknop voor de slaap staat bekend om zijn verzachtende eigenschappen op het zenuwstelsel. Het kan prikkelbaarheid, spanning en slapeloosheid helpen verminderen. ;
  • Citroenmelisseknop (Melissa officinalis) : Citroenmelisse staat bekend om zijn ontspannende werking op het zenuwstelsel. Het kan angst helpen verlichten, de stemming verbeteren en de concentratie bevorderen .

Gemmotherapiecomplexen komen doorgaans in de vorm van sublinguale druppels . Een paar druppels van het gekozen knopmaceraat worden onder de tong geplaatst, waar ze snel in de bloedbaan worden opgenomen. Doseringen variëren afhankelijk van het maceraat en de individuele behoeften, dus het wordt aanbevolen om een ​​gemmotherapiebeoefenaar te raadplegen voor specifieke aanbevelingen.

Volgende lezen

Cycle, sexualité et ménopause

Cyclus, seksualiteit en menopauze

Door HerbalGem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Liquid error (snippets/blog-post-card-triple line 24): invalid url input

Winterkwaaltjes - onze gratis gids

Door HerbalGem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter