Hoe zwarte bessen je leven zullen veranderen

Comment le Cassis va changer votre vie

Zwarte bes wordt al sinds de 12de eeuw geprezen om zijn voordelen, en met goede reden: alles is goed in zwarte bessen, de bessen natuurlijk, de bladeren maar ook de knoppen die onderzoekers al zo'n 60 jaar bijzonder interesseren. Zwarte bessenknoppen worden tegenwoordig in veel remedies geïntegreerd vanwege hun verstevigende, antireumatische en antihistaminische eigenschappen. Deze Scandinavische plant bij uitstek lijkt op maat gemaakt om te voldoen aan de behoeften van de hedendaagse samenleving wat betreft haar werking op het suikermetabolisme, het immuunsysteem en ontstekingen.

Natuurlijke cortisone

In de jaren zestig analyseerde dokter Pol Henry de zwarte bessenknop die generaties lang in de traditionele geneeskunde werd gebruikt om de actieve ingrediënten ervan te bestuderen en de werkingsmechanismen ervan beter te begrijpen. Het heeft wetenschappelijk aangetoond dat zwarte bessenknoppen met hun uitgesproken ontstekingsremmende en anti-allergische werking werken als een natuurlijk cortison, wat het bijzonder interessant maakt als behandeling bij uitputting, toestanden van fysieke of zenuwzwakte, maar ook seksueel.

Een natuurlijke ontstekingsremmer

Zwarte bessenknoppen kunnen inwerken op verschillende soorten ontstekingen van welke oorsprong dan ook (allergisch, chemisch, infectieus, immuun, enz.), chronisch of niet. De antioxiderende werking en de afwezigheid van bijwerkingen zijn vooral aantrekkelijk voor mensen die last hebben van:

  • allerlei soorten ontstekingen
  • prikkelbaredarmsyndroom
  • gastritis
  • probleemhuid
  • kloppend in het hoofd
  • KNO- en luchtweginfecties
  • gewrichtspijn

Een opknapbeurt

In 1753 noemde de monnik P. Bailly de Montaran al het voordeel van Cassis “om er jonger uit te zien”. Bijgenaamd levenselixer, werd het destijds gebruikt voor vele kwalen en wonden, onder meer bij de behandeling van de pest, en werd het zeer gewaardeerd om zijn diuretische eigenschappen die al eeuwen eerder werden geprezen. Wetenschappelijke studies maken het nu mogelijk om de actieve ingrediënten te analyseren die verantwoordelijk zijn voor deze diuretische en ontstekingsremmende werking, waardoor het kan inwerken op reuma, maar ook op verschillende soorten artrose, en meer in het algemeen op gevoelige gewrichten, jong en oud.

Waarschijnlijk consumeer je het zonder dat je het weet

Naast de andere voordelen helpt zwarte besknop het potentieel van de planten waarmee het wordt gemengd te vergroten. Het is daarom aanwezig in veel fytotherapeutische preparaten. Ontdek het: als uw gebruikelijke behandeling dit al bevat, hoeft u het niet per se extra in te nemen. Aan de andere kant, als je de voordelen van gemmotherapie wilt testen, is zwarte bes een uitstekende toegangspoort.

Hoe moet je het innemen?

Zwarte bessenmaceraat wordt als kuur gedurende 1 tot 3 weken ingenomen. Begin met 5 druppels per dag in een glas water buiten de maaltijd en verhoog de dosis indien nodig tot 15 druppels per dag. Herstart indien nodig de behandeling van 3 weken na een pauze van een week. Je kunt het ook mengen met andere maceraten van knoppen en jonge scheuten, zoals bijvoorbeeld Fig Tree. Verdun in dit geval 5 tot 7 druppels van elk maceraat per dag in een glas water.

Bronnen

  • Dr. Fernando Pitera di Cima, professor Marcello Nicolletti, Samenvatting van Gemmotherapie, Wetenschappelijke Grondslagen en Meristemotherapie, Aymiris-editie, 2018

Volgende lezen

Les bourgeons au secours de vos articulations

Knoppen om je gewrichten te helpen

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Un ventre plat en 3 semaines avec la gemmothérapie

Een platte buik in 3 weken met gemmotherapie

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter