Alles wat je moet weten over smeerwortel!

Tout savoir sur la grande consoude !

Smeerwortel, waarvan de verdiensten al in de 12e eeuw door de heilige Hildegard van Bingen werden geprezen, heeft krachtige regeneratieve eigenschappen voor het bindweefsel van de huid! Wilt u meer weten ?

Afkomst

Smeerwortel, beschreven door de Griekse botanicus Dioscorides in de 1e eeuw, is een plant die sinds de oudheid in de kruidengeneeskunde wordt gebruikt. Plinius de Oudere vermeldt ook de geneeskrachtige eigenschappen ervan bij de behandeling van fracturen . Smeerwortel werd destijds ook gebruikt bij darmstoornissen, bronchitis of pleuritis. Dankzij reizigers en pelgrims heeft de plant zich door de eeuwen heen wijd verspreid. De naam smeerwortel verscheen in de 13e eeuw, van het Latijnse consolidare = consolideren vanwege zijn deugden bij het genezen van wonden en het consolideren van breuken.

Beschrijving

Smeerwortel is een inheemse plant van de Boraginaceae-familie, aanwezig in heel Frankrijk, hoewel tamelijk noordelijk, aangezien hij zeldzaam is in het zuiden en ook in heel Europa voorkomt.

Het is een plant van 30 cm tot 1,20 m hoog, bedekt met stijve haren. Het toont hoekige, gevleugelde stengels, vertakt in het bovenste gedeelte, waarbij elke tak bloeiwijzen draagt.

De bladeren zijn dik, 20 tot 80 cm lang, lancetvormig ovaal van vorm, met donkergroene, ruwe en harige messen. Wanneer de stronk uitzet, vertoont deze een dicht, vrij uitbundig blad.

De bloemen zijn gegroepeerd in schorpioenvormige toppen , dat wil zeggen dat ze op schorpioenstaarten lijken. Hoewel deze buisvormige, hangende bloemen niet erg groot zijn (kroon 1 tot 2 cm lang), ontbreekt het de bloei, die lang duurt van mei tot augustus, niet aan charme. Deze honingproducerende bloemen, meestal paars, wit of roze, soms blauw , worden bevrucht door insecten, terwijl de zaden worden verspreid door mieren.

Hij houdt van goed doordrenkte grond en ontwikkelt een imposant wortelstelsel. De wortels zijn erg verdikt, hoewel niet knolvormig, en de beworteling kan erg diep worden.

De voordelen voor uw gezondheid

Voor extern gebruik

De traditie schrijft smeerwortelwortel , of Symphytum officinale, toe met hemostatische, ontstekingsremmende, samentrekkende en helende eigenschappen.

Smeerwortel wordt gebruikt...

  • om wonden, doorligwonden en brandwonden te genezen , om breuken te consolideren, om verstuikingen en kneuzingen, krampen en spierneuralgie te behandelen, om artrose te verlichten, dankzij de genezende en samentrekkende werking (heeft een vaatvernauwend effect op huidweefsels).
  • om gewrichts- en reumatische pijn, spiersamentrekkingen en spanningen te verlichten , om spijsverteringsstoornissen te behandelen, om droge hoest, zweertjes in de mond en ontstekingen te behandelen, dankzij de ontstekingsremmende werking.
  • ter behandeling van steenpuisten, acne, psoriasis, schrale huid, insectenbeten, verzachtend dankzij de verzachtende werking (verzacht en ontspant ontstoken weefsels).

Volgens Pierre Lieutaghi, auteur van het boek “The Book of Good Herbs”, kalmeert verse smeerwortelpulp snel, verlicht het eerstegraads brandwonden en geneest het bepaalde scheurtjes, zoals die op de borsten. Een Duitse studie toonde ook een indrukwekkende effectiviteit aan bij de behandeling van enkelverstuikingen.

Samenvattend is het duidelijk dat smeerwortel, dankzij het allantoïnegehalte, de vorming (1) van nieuwe cellen versnelt, zowel in de huid als in de botmassa. Deze plant wordt ook gewaardeerd door tuinders die hem kweken vanwege zijn vele voordelen. Ten slotte integreren sommigen het in hun dieet of dat van hun vee vanwege de rijkdom aan vitamines, voedingsstoffen en eiwitten.

Hoe te gebruiken ?

Een natuurlijke en organische oplossing ontwikkeld door Herbalgem voor : roodheid van de huid, kloven, schrale huid, blauwe plekken, kleine brandwonden, zonnebrand.

De combinatie van smeerwortel, zwarte bessenknoppen, propolis, essentiële oliën van citroengras en kaneel en plantaardige oliën van calendula, arnica en sint-janskruid zorgt voor een rustgevend gevoel en herstelt de huid diep.

  • Smeerwortel: medicinale plant die al meer dan 2000 jaar wordt gebruikt. Het bevat allantoïne, een genezende stof, rozemarijnzuur, met erkende ontstekingsremmende eigenschappen, en slijm met verzachtende eigenschappen.
  • De Calendula-bloem: ook wel “bruid van de zon” genoemd, staat bekend om zijn verzachtende en helende eigenschappen, het kalmeert de geïrriteerde huid en verzacht de droge huid.
  • Arnica wordt traditioneel gebruikt bij shock (kneuzingen, stoten, etc.)
  • De knop van de zwarte bes biedt door zijn cortisone-achtige werking verlichting bij huidirritatie die gepaard gaat met roodheid.
  • Sint-Janskruid , bijgenaamd het kruid van Sint-Jan, helpt de roodheid van zonnebrand te verlichten.
  • Propolis en de essentiële oliën van citroengras en kaneel elimineren elk risico op invasie door ongewenste stoffen, terwijl ze de huidverzachtende werking van Arnica en Calendula versterken.

Contra-indicaties

Of het nu voor culinaire of therapeutische consumptie is, het interne gebruik van smeerwortel is controversieel . De oorzaak zijn de pyrrolizidines die het bevat, die schadelijk zijn voor de lever. Om deze reden raden veel professionals aan om inwendig gebruik te vermijden om het risico op vergiftiging te beperken.

Onze Herbalgem-oplossingen (extern) worden aanbevolen voor het hele gezin, maar niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met leverziekten.

Bibliografie

https://www.aujardin.info/plantes/grande-consoude.php

http://www.jardinsdenoe.org/la-consoude-officinale-ou-grande-consoude/

(1) - https://cosmeticobs.com/fr/articles/lingredient-du-mois-10/allantoine-la-douceur-reparatrice-1987

Volgende lezen

Respirez naturellement à nouveau !

Adem weer natuurlijk!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Tout savoir sur le bourgeon de la peau : l’ORME

Alles wat u moet weten over de huidknop: de IEP

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter