Alles wat u moet weten over de huidknop: de IEP

Tout savoir sur le bourgeon de la peau : l’ORME

Deze maand staat het thema “huid” en de iepenknop centraal! Deze boom maakt al heel lang deel uit van traditionele remedies tegen huidziekten. Tegenwoordig maken moderne productieprocessen die in de gemmotherapie worden gebruikt het mogelijk om een ​​maximum aan actieve ingrediënten te mobiliseren voor een nog doelgerichtere werking. Meer informatie gebruiksaanwijzing ?

Afkomst

De iep maakt deel uit van de Ulmaceae , het is een boom van 20 tot 25 meter hoog, met een waaiervormige kroon, en voorzien van krachtige opgaande takken. De levensduur is uitzonderlijk, in de orde van drie eeuwen. Hij komt oorspronkelijk uit Europa, Azië en Noord-Afrika en groeit vooral in bossen en heggen. De iepbloemen zijn groenachtig van kleur, in bundels. De vruchten bevinden zich op hun beurt in bundels met een vliezige vleugel.

Boom van dromen en kanaal van tellurische krachten, opgedragen aan Oneiros, god van dromen en nacht, de iep is een boom van afstemming: iepen en lindebomen zijn altijd de bomen geweest die het vaakst in de centra van dorpen werden geplant. De iep werd ook beschouwd als een boom van rechtvaardigheid en ontmoeting en stond daarom in het centrum van het dorp. Plinius zei over hem dat hij de majesteit en welvaart van het Romeinse volk vertegenwoordigde en voor de Kelten symboliseerde hij vrijgevigheid.

In Italië werden iepen in wijngaarden geplant om schaduw te bieden en een natuurlijke takkenstructuur te creëren. Er wordt ook gezegd dat instrumenten van iepenhout worden gebruikt om schadelijke energieën af te weren.

Iepenschors werd destijds gebruikt om ernstige huidaandoeningen te behandelen. Toen, in de 17e eeuw, bevestigden verschillende gerenommeerde artsen deze deugd van iepenschors, effectief tegen huidziekten, evenals tegen ontstekingen van de lymfeklieren en zweren.

Iepenknop wordt beschouwd als een zacht afdruiprek van het lichaam en het favoriete maceraat voor de huid . Het werkt bij acne, herpes, eczeem, rosacea en andere dermatosen . Daarnaast wordt het op gewrichtsniveau gebruikt om reuma te verlichten en op bloedniveau om het cholesterol te verlagen.

Qua leefgebied is de iep een veeleisende soort die veel humus nodig heeft. Hij waardeert rijke, goed doorlatende grond, zelfs klei of kalksteen, op een locatie die zeer aan de zon wordt blootgesteld. Hij houdt van een vochtig klimaat dat niet te koud is. Populaire tradities beschouwen iepwortels als goed voor de bodem; ze lijken een vitaliserende activiteit uit te voeren die resulteert in een weelderigheid van de omringende vegetatie.

Voordelen van IEP-knoppen

VOORDELEN OP ACNE

Iepenmaceraat wordt gebruikt tegen alle soorten inflammatoire dermatosen en wordt daarom aanbevolen tegen acneproblemen. Het werkt als een afdruiprek voor het lichaam en stimuleert in die zin de eliminatie via de emunctorale organen. De huid is een verzachtend middel en dit “detox”-aspect met iep is interessant in de context van het ondersteunen van de probleemhuid. In combinatie kan een kuur met maceraat van zwarte bessen worden aanbevolen, omdat wanneer acne ontstoken is, het belangrijk is om eerst de ontsteking te kalmeren voor meer comfort en effectiviteit van plaatselijke behandelingen. Zwarte bessen worden erkend als een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer.

VOORDELEN BIJ eczeem

Iepen, zoals hierboven vermeld, is een groot vochtafvoerend middel voor de huid en werkt zelfs nog sterker als de huidaandoening van endogene oorsprong is; wat vaak het geval is bij eczeem. Als gevolg hiervan is iepknop effectief bij blaarvorming, sijpelend of geïnfecteerd eczeem . Het kan worden gecombineerd met maceraat van zwarte bessen . Als het droog eczeem is, geven we de voorkeur aan ceder boven iep . Als deze behandeling geschikt is, kunt u na een paar dagen al resultaat zien. Indien er na enkele dagen met 10 druppels per dag geen verandering optreedt, is deze natuurlijke behandeling niet geschikt.

Zorg ervoor dat u deze behandeling begeleidt met een geschikt dieet, exclusief alcohol, koffie en kaas.

VOORDELEN OP HERPES

Iepenmaceraat werkt ook op herpes, alleen of in combinatie met zwarte bessen of rozenbottelknoppen. Het werkt in de loop van de tijd om opflakkeringen te verminderen, door het terrein op de lange termijn aan te passen. In tegenstelling tot de actie bij eczeem, moet je in dit geval geduld hebben. Het wordt goed gebruikt als preventie om het terrein diepgaand te wijzigen.

VOORDELEN OP CHOLESTEROL

Iepenmaceraat staat ook bekend om zijn secundaire werking op cholesterol en ureum. Het zal deze dysmetabolismen en de daarmee samenhangende aandoeningen opnieuw in evenwicht brengen: hypercholesterolemie, te veel urinezuur, metabolische overbelasting.

Gebruikstips

Volwassenen: 3 keer per dag zonder maaltijden innemen, tussen 5 en 15 druppels per dag. Kuren van 3 weken, 3 keer herhaald, met telkens een pauze van een week.

Bij voorkeur 's avonds innemen.

Contra-indicaties: Niet aanbevolen voor baby's jonger dan 3 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Door verse iep-, eik- en viburnumknoppen te combineren, verkrijgen we de perfecte synergie om de huidbarrière te herstellen en te versterken.

Bibliografie

  • https://www.lesproduitsnaturels.com/plante-orme-49.htm
  • Gemmotherapie: knoppen voor de gezondheid – Stéphane Boistard
  • Verhandeling over gemmotherapie: Bud-therapie – Philippe Andrianne

Volgende lezen

Tout savoir sur la grande consoude !

Alles wat je moet weten over smeerwortel!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Tout savoir sur le bourgeon de la sphère ORL : le Charme

Alles wat je moet weten over de KNO-knop: Haagbeuk

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter