De Appelboom: knop van de jeugd

Le Pommier : bourgeon de jouvence

Zoom deze maand in op het thema ‘goede voornemens’ en focus op de appelknop. Ideaal tijdens de menopauze maar ook voor het libido of zelfs heel nuttig bij verslavingen... Meer weten over de vele voordelen van deze jeugdknop?

Oorsprong van de appelboom

De appelboom behoort net als de meeste fruitbomen in Europa tot de Rosaceae-familie . Er wordt gezegd dat het de oudste fruitboom ter wereld is en ongetwijfeld de meest voorkomende. Deze boom wordt 5 tot 10 meter hoog, houdt van een zonnige ligging en een rijke, goed doorlatende grond.

Botanicus Nikolai Vavilov identificeert de bossen van de Alma-ata-regio (Kazachstan) als de belangrijkste oorsprong van de appelboom. Alma-ata betekent ook ‘ vader van de appel ’.

Symboliek van de appelboom

De appelboom en meer in het bijzonder zijn vrucht, de appel, zijn door de geschiedenis heen zeer aanwezig in de kunst, religie, legendes en zelfs de geneeskunde.

Volgens de meeste transcripties in de Bijbel is de appel de verboden vrucht die door Eva werd gegeten. In de middeleeuwen bleef de appelboom de verleidelijke boom.

De appel is het symbool van de vervulling van de liefde maar ook van de erfzonde.

Heilige boom onder de Kelten, verboden vrucht, de appelboom staat in relatie tot Venus en de symbolen van liefde, seksualiteit, sensualiteit, verlangen. Geen wonder dat het een positief effect heeft op het libido, maar ook op de geslachtshormonen. Progesteron is aangetroffen in het vruchtvlees en de zaden van appels, wat, naast het oestradiolgehalte, de appelknop een prachtige harmoniserende werking geeft bij onevenwichtige menstruatiecycli, maar ook in de pre-menopauze en de menopauze.

Een vrucht die de jeugd in stand houdt, een symbool van vernieuwing en eeuwige frisheid . Gervasius vertelt hoe Alexander de Grote, tijdens zijn zoektocht naar het Water des Levens in India, appels vond die het leven van priesters met wel 400 jaar verlengden. In de Scandinavische mythologie speelt de appel de rol van een regenererende en verjongende vrucht. De goden eten appels en blijven jong tot ragna rök, dat wil zeggen tot het einde van de huidige kosmische cyclus.

Voordelen van Appel Maceraat

In de gemmotherapie is de appelboom een ​​zeer veelzijdige jeugdboom.

Actie van appelknoppen op hormonaal niveau

Appelknop heeft een hormonale werking, voornamelijk van het progesteronachtige type.

Het wordt daarom inwendig gebruikt tegen opvliegers van de pre-menopauze en de menopauze, omdat het ook vasculair beschermend is en daardoor verfrissend tegen overmatige hitte.

Door de regulerende werking van geslachtshormonen zal het een stimulerende werking hebben op het libido bij vrouwen en ook bij mannen.

Het stimuleert het libido door de afscheiding van testosteron bij mannen en oestrogeen bij vrouwen te bevorderen. Het is daarom een ​​verjonger van de seksualiteit na de leeftijd van vijftig jaar, geïndiceerd bij impotentie of frigiditeit.

Het heeft zelfs een verzachtende werking op emotioneel niveau, tegen stress, angst en ongerustheid. Het zal daarom nuttig zijn bij vrouwen in gevallen van prikkelbaarheid als gevolg van hormonale veranderingen.

Actie van appelknoppen op het zenuwstelsel

Daarnaast reguleert de Appelboom de spanning en stimuleert de hersencirculatie (geheugen, concentratie) bij geestelijke vermoeidheid, migraine en geheugenproblemen. De appelboom beschermt inderdaad de hersenen omdat hij zeer antioxidant is en de cerebrale circulatie bevordert.

Het is dan ook geen verrassing dat het de intellectuele functie bevordert en vooral nuttig is in het geval van geheugenverlies, de behoefte aan concentratie of in gevallen van mentale vermoeidheid en migraine.

Actie van appelknoppen op het cholesterolgehalte

De appelboom heeft ook een positief effect op het cholesterolgehalte. Er zijn twee soorten cholesterol: HDL, ‘goede cholesterol’ genoemd, dat de ophoping van cholesterol in de bloedvaten helpt voorkomen, en LDL, ‘slechte cholesterol’ genoemd omdat het overeenkomt met het teveel aan cholesterol dat zich op de wanden van bloedvaten afzet. (wat een cardiovasculaire risicofactor vertegenwoordigt). De appelboom verlaagt LDL (slechte cholesterol) en verhoogt HDL (goede cholesterol) en reguleert triglyceriden.

Gecombineerd met amandel kan het een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen.

Actie van de Appelboom op het fenomeen van verslaving

Daarnaast is de Apple-knop vooral interessant bij “verslavingen”.

Wanneer we ons afsluiten van onze verslaving, voeren we wat we ‘terugtrekking’ noemen uit en elke terugtrekking veroorzaakt een tekort aan dopamine (hormoon van plezier en afhankelijkheid) in onze hersenen.

De appelboom zal, door het niveau van acetylcholine in de neuronale synaps te bevorderen, een verhoogde cerebrale synthese van dopamine bevorderen, wat het gebrek zal compenseren.

De appelboom zal daardoor de hersenactiviteit helpen stimuleren, die wordt afgeremd. Mentale en intellectuele zwakte, concentratieproblemen, geheugenverlies, allemaal belangrijke indicaties die in de literatuur worden erkend bij ontwenningsverschijnselen.

Net als haver vertonen appelknoppen een zekere “dualiteit” doordat ze zowel intellectuele functies kunnen stimuleren als tegelijkertijd rust en ontspanning kunnen brengen en nervositeit en slapeloosheid kunnen verminderen.

Apple Tree brengt het hongergevoel in evenwicht en daarmee de boulimische neigingen die daaruit voortvloeien. Het kan ook constipatie tegengaan en zal een aanzienlijke impact hebben op de gewichtstoename als gevolg van het spenen . Het is een uitstekende top met een zuiverende en alkaliserende werking door het verwijderen van zuren. In staat om de resorptie van glucose te beperken, hypocholesterolemisch, het is een knop van polymetabool syndroom en overvloed, belangrijk in het probleem van gewichtstoename.

Gebruikstips

Volwassenen : 5 tot 15 druppels per dag in een glas water, bij voorkeur tussen de maaltijden. Begin met 5 druppels en verhoog beetje bij beetje totdat je tevreden bent met het resultaat.

Vermijd voor kinderen en zwangere vrouwen.

Bibliografie

Volgende lezen

Linden: mijn slaapknop

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Essentiële in gemmotherapie voor volwassenen en kinderen

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter