De Olijfboom: knop van herinnering en denken

L'Olivier : bourgeon de la mémoire et de la pensée

Focus deze maand op het thema ‘examens’ en op een bijzonder interessante knop voor dit thema: de Olijfboom. Hoewel het talrijke therapeutische eigenschappen heeft voor verschillende systemen van het menselijk lichaam, is de olijfboom vooral geïndiceerd vanwege zijn verzachtende werking op het lichaam. Wilt u meer weten over alle voordelen voor het lichaam? Tot ziens in dit artikel!

Oorsprong van de olijfboom

De olijfboom maakt deel uit van de Oleaceae-familie, net als bijvoorbeeld de es. Het kwam voor het eerst uit Klein-Azië en vestigde zich vervolgens rond het Middellandse-Zeegebied : op Kreta, Italië, Griekenland, Spanje en in het zuiden van Frankrijk.

De olijfboom is een fruitboom die een hoge leeftijd van 3000 jaar kan bereiken. Het kan een afmeting hebben van 3 tot 4 meter tot een hoogte van 10 meter. Het wordt aangetroffen in alle soorten bosomstandigheden, variërend van struikgewas tot kurkeikenbossen. Het past zich ook aan verschillende grondsoorten aan. De olijfboom heeft alleen zon en warmte nodig om goed te groeien. Dankzij zijn zeer ontwikkelde wortels kan hij water uit de diepte halen. Hierdoor kan hij zelfs op zeer droog terrein acclimatiseren.

Als u deze boom in uw tuin wilt, kunt u hem dankzij zijn aanpassingsvermogen en weerstand alleen laten groeien. U hoeft het alleen maar op een lichte plaats te installeren. U kunt er echter ook voor zorgen als u daar zin in heeft. In dit geval heeft de Olijfboom speciaal onderhoud nodig om de mooiste en beste vruchten voort te brengen. Licht snoeien moet elk jaar, na de winter, vanaf half maart.

Symboliek van de Olijfboom

Meerdere malen aangehaald in de Bijbel en de Koran, de eerste boom die na de zondvloed verscheen, symboliseert hij de rust na de storm. In de Griekse mythologie was het de godin Athena die hem op aarde liet verschijnen nadat ze de stad Athene van Poseidon had veroverd. Ze wilde dat mannen een boom met een extreem lange levensduur konden gebruiken, zowel om voor zichzelf te zorgen als om te profiteren van de overvloed aan voedende vruchten. De olijfboom is ook een symbool van vrede en verzoening en is geschikt voor degenen die hun innerlijke vrede moeten vinden. Om deze symboliek te illustreren werden olijftakken aangeboden als teken van vrede tussen naties, met name tijdens de Olympische Spelen in het oude Griekenland. Gedurende deze periode werd een algemene wapenstilstand afgekondigd voor de duur van de spelen.

Voordelen van Olijfboom maceraat

Olijfknoppen hebben veel therapeutische eigenschappen. Ze werken in op het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en het spijsverteringsstelsel

Werking van olijfknoppen op het zenuwstelsel

Olijfboom helpt hersenweefsel te herstellen en het geheugen te verbeteren . De stof rondom de neuronen is voor 70% omgeven door lipiden. De olijfboom heeft eigenschappen op vetten die het herstel van littekenweefsel stimuleren.

Olijfknoppen zijn ook effectief bij het verbeteren van de hersenactiviteit en het bestrijden van hersenfalen. Deze eigenschappen maken het een goede hulp bij ziekten zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson

Actie van olijfknoppen op het cardiovasculaire systeem

Olijfknoppen helpen bij het bestrijden van sclerose . Ze beschermen bloedweefsels en bestrijden sclerose van de vaatwanden. Dit helpt voorkomen dat de vaatwanden verharden, waardoor ze kwetsbaarder worden. De knoppen werken ook bloeddrukverlagend . Ze bestrijden hoge bloeddruk die verband houdt met een teveel aan cholesterol in het bloed of een slechte conditie van de slagaders. De olijfboom is ook een goede bloedverdunner.

Actie van olijfknoppen op het spijsverteringsstelsel

Dankzij zijn eigenschappen verbetert de olijfboom de leveractiviteit tijdens leverfalen. Het reguleert de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2, zonder insulineafhankelijkheid*. In deze situatie is het erg handig in combinatie met walnoot en/of bosbes . Dit mengsel zorgt voor een volledige werking op het metabolisme van de pancreas en de vasculaire bescherming die nodig is voor diabetici.

Totale afhankelijkheid van een diabetespatiënt die kunstmatige insulinetoevoer nodig heeft.

Advies en voorzorgsmaatregelen bij gebruik

 • 5 tot 15 druppels per dag
 • Niet geven aan kinderen jonger dan 12 jaar
 • Raadpleeg en vraag advies als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

Bronnen

 • Verhandeling over Gemmotherapie. Ed Amyris Bud-therapie
 • Gemmotherapieknoppen voor de gezondheid, praktische gezinsgids, Stéphane Boistard, edities van Terran, Escalquens 2016
 • Het grote boek over gemmotherapie. De fantastische kracht van toppen om je te genezen. Laurine Pineau
 • https://doctonat.com/
 • https://www.jardiner-malin.fr/
 • https://www.olivierdeprovence.com/
 • https://www.huiles-olives-geyssiere.fr/
 • https://www.huilesdolive.fr/
 • https://jardinage.lemonde.fr/

Volgende lezen

Le Framboisier : bourgeon de la femme

De Frambozenboom: knop van de vrouw

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Le Châtaignier : bourgeon de la circulation

Le Châtaignier: verkeersknop

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter