Elke vrouw heeft haar eigen knop 3: blaasontsteking

A chaque femme son bourgeon 3 : la cystite

Wist u dat volgens wetenschappelijke studies meer dan de helft van de vrouwen in hun leven minstens één blaasontsteking zal ervaren? Heftig brandend gevoel bij het plassen, onstuitbare drang om naar het toilet te gaan zonder dat je dat kunt? Gevreesd door vrouwen, uiterst zeldzaam bij mannen, zijn urine-genen voornamelijk te wijten aan bacteriën. Wil je deze ongemakken op een natuurlijke manier bestrijden met toppen?

Hoe herken je blaasontsteking?

Cystitis is een ontsteking van de blaas, gewoonlijk urineweginfectie genoemd.
De symptomen variëren, maar meestal klagen patiënten over de noodzaak om te vaak te plassen , over de urgentie van deze behoefte en over pijn in de blaas. Pijn in de onderrug, symmetrisch naar rechts en links, kan ook worden gevoeld. Al deze symptomen zijn het gevolg van een blaasontsteking. De infectie kan een branderig gevoel veroorzaken bij het urineren.

Waarom treft dit vrouwen meer?

Om anatomische redenen komt urineweginfectie vaker voor bij vrouwen. Bij vrouwen is de urethra inderdaad korter, waardoor de urinegang dichter bij de anus ligt, waar altijd bacteriën aanwezig zijn. Deze bacteriën kunnen via de urethra naar de blaas reizen en zich in de urine vermenigvuldigen.

De oorzaken van blaasontsteking kunnen divers zijn:

 • Onvoldoende hydratatie
 • Infectieuze of mycotische oorzaak
 • Gezondheidstoestand: Zwangerschap - Menopauze
 • Verwonding (plaatsing van de katheter)
 • Seksuele relaties
 • Allergisch
 • Medicatie

Het is belangrijk om waakzaam te zijn, want als cystitis slecht wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar de niercircuits en nefritis of pyelonefritis veroorzaken. Bij hoge koorts, misselijkheid, koude rillingen of bij zwangerschap is het noodzakelijk een arts te raadplegen.

Knoppen en jonge scheuten, waarom?

De knoppen en jonge scheuten kunnen, dankzij hun drainerende werking voor sommigen, diuretica voor anderen of zelfs pijnstillers en ontstekingsremmende middelen, door ze in de juiste verhoudingen te combineren, het urinaire comfort herstellen, maar ook het terrein veranderen van degenen die last hebben van herhaaldelijk ongemak. .

De specifieke knoppen van de urinewegen

Pol Henry, grondlegger van de gemmotherapie, zei dat als we maar één knop hadden moeten kiezen, het ongetwijfeld Lingonberry zou zijn geweest.

In de gemmotherapie wordt het beschouwd als de plant van vrouwen die in de menopauze komen. Het is echter ook zeer interessant vanwege de voordelen ervan op de urinewegen. De anti-verouderingswerking op het weefsel is van toepassing op de nieren en de blaas, die de cranberry zal revitaliseren! Niet als tijdelijk diureticum, maar als regenererend middel voor de lange termijn. Dit is handig als de weefsels beschadigd zijn, bijvoorbeeld na langdurige of herhaalde blaasontstekingen.

Lingonberry heeft daarom veel eigenschappen: “oestrogeenachtig”, ontstekingsremmend, blaasdrainerend en heilzaam ontstekingsremmend. Het helpt ook het werk van de darmen te ondersteunen en brengt de emunctories opnieuw in evenwicht. Als het alleen niet altijd voldoende is bij blaasontsteking in de acute fase, is het geïndiceerd voor diepgaand onderzoek bij recidiverende blaasontsteking of aanhoudende blaasontsteking. Tijdens de menopauze komt cystitis doorgaans vaker voor als gevolg van hormonale daling.

Heide

Heide is een plant waar je de voorkeur aan geeft als je last hebt van een urineweginfectie zoals blaasontsteking, ook als deze steeds terugkeert. Vrouwelijk, het brengt zachtheid en behandelt op natuurlijke wijze infecties. Daarom wordt dit aanbevolen voor jonge meisjes, jonge vrouwen of vrouwen in de pre-menopauze.

Bij gemmotherapie heeft het veel sterke punten op verschillende delen van het lichaam. De knop van de Heide is niet “oestrogeenachtig” in tegenstelling tot Lingonberry. Het wordt gebruikt vanwege zijn anti-infectieuze, diuretische en ontstekingsremmende eigenschappen . Wat ons in dit artikel vooral interesseert, is dat deze knop effectief inwerkt op het urogenitale systeem en het mogelijk maakt verschillende urineweginfecties en ontstekingen, zoals blaasontsteking, te behandelen en te verlichten. In feite kalmeert het de ontsteking van de gehele urinewegen, zodat de werking ervan ook de blaas beïnvloedt.

Waarom is heide ontstekingsremmend?

Omdat Heather een van nature ontstekingsremmende stof bevat, ursolzuur . Daarnaast bevat het ook arbutoside . “Dit molecuul wordt door darmbacteriën omgezet in hydrochinon, wat een goed antisepticum is voor de urinewegen”, legt dr. Jean-Michel Morel uit. Bovendien bevorderen de flavonoïden, dankzij een drukeffect op de celmembranen, de eliminatie van urine.

Jonge scheuten van Juniper

Hoewel het niet de belangrijkste knop is die wordt aanbevolen tijdens een urineweginfectie, ondersteunt Juniper de activiteit van de organen, namelijk de lever en de nieren. Het is een belangrijk diuretisch en drainerend middel en staat bekend om zijn zuiverende werking van de lever en al zijn functies. Het is een geweldige “reiniger” van de lever, zeer veelzijdig, omdat het allerlei soorten gifstoffen en afval elimineert. Zonder de nier zou de eliminatie door de lever slechts gedeeltelijk zijn. Het verdubbelt dus zijn werking op de lever met een krachtige stimulatie van de nieren (zonder deze uit te putten), waardoor het gedurende een langere periode kan worden gebruikt. In het geval van cystitis helpt deze nieractiviteit de aanwezige gifstoffen te elimineren en vergemakkelijkt het weefselherstel en lokale beperking van ontstekingen.

Juniper is zeer complementair aan de twee voorgaande knoppen, namelijk Lingonberry en Heather. Het vormt een goede aanvulling op de ontstekingsremmende en zuurremmende werking en heeft ook al zijn relevantie op het gebied van de urinewegen, zowel in zure als in gedecompenseerde gebieden.

Vasculaire ontstekingsremmende en anti-infectieuze knoppen

Zilverberk

De zilverberkknop is een kolonisator, hij zorgt ervoor dat andere soorten in de natuur weer tot leven kunnen komen en kunnen groeien. Het is niet hoofdzakelijk geïndiceerd om blaasontsteking te behandelen, maar het wordt aanbevolen om gunstige omstandigheden te creëren en af ​​te wijzen wat we niet nodig hebben. Het is ook een krachtig diureticum en ontstekingsremmend middel , dat mensen met nierfalen of vatbaar voor nierstenen helpt. Het kan ook nuttig zijn bij nierkoliek, ontsteking van de urethra of chronische blaasontsteking als antisepticum voor de urinewegen.

Zwarte els

Kleefachtig elzenknopmaceraat is een belangrijk middel voor gemmotherapie dat vele toepassingen kent: het wordt als aanvullende behandeling gebruikt en is een genezend maceraat met een natuurlijke antibiotica- en maagzuurremmer om infecties en ontstekingen te behandelen. Bij blaasontsteking kan het afwisselend met het URIGEM-complex worden gebruikt.

Populier

Populier is een maceraat dat wordt beschreven als “propolis-achtig” , dat wordt aanbevolen vanwege zijn ontstekingsremmende, anti-infectieuze eigenschappen en vanwege zijn diuretische activiteit. De belangstelling zal uitgaan naar chronische cystitis, die aanhoudende ontsteking van de blaaswand heeft veroorzaakt. Er zijn geen ziektekiemen meer aanwezig, maar de blaas kan zichzelf niet genezen. De populier zal deze genezing bevorderen.

Bij een urinewegaandoening zijn wij op zoek naar:

 • Diepgaande werkzaamheden aan de blaas (drainer)
 • Een desinfecterende werking om het evenwicht te herstellen
 • Ontstekingsremmende activiteit
 • Een diuretische en maagzuurremmende werking om de Ph

Om aan deze behoeften te voldoen zijn er kant-en-klare oplossingen beschikbaar en in het bijzonder een synergie die de voordelen van de 4 hierboven genoemde toppen samenbrengt.

Handmatig :

 • Vanaf 12 jaar als de menstruatiecyclus bij het jonge meisje al goed ingeburgerd is, anders aanbevolen vanaf 13 jaar.
 • U heeft regelmatig last van urineweginfecties en u wilt voorkomen dat u een nieuwe krijgt: 5 tot 15 druppels één keer per ochtend gedurende 3 weken. Daarna 1 week pauze en de behandeling over een aantal maanden opnieuw starten (bij verbetering en indien nodig).
 • U heeft een urineweginfectie: 3 x daags 5 druppels gedurende 10 dagen.

Bibliografie:

Volgende lezen

La gemmothérapie à la rescousse de l'épuisement !

Gemmotherapie ter redding van uitputting!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Le rituel minceur qui vous correspond !

Het afslankritueel dat bij jou past!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter