Mijn essentiële knoppen

Mes bourgeons indispensables

In dit artikel laten we je kennismaken met drie essentiële knoppen in de gemmotherapie: zwarte bes, vijg en limoen! Gemmotherapie is minder bekend dan aromatherapie en toch is het een zeer krachtig alternatief om jezelf te verwennen met planten. Wat zijn de voordelen van deze toppen? Hoe je dat doet? Wij leggen je hier alles uit!

Wat is een maceraat?

Voordat u tot de kern van de zaak komt: als het woord ‘gemmotherapie’ u niets zegt, vraagt ​​u zich misschien af ​​wat ‘ geconcentreerd knopmaceraat’ precies is?

Een knopmaceraat is een vloeistof die wordt verkregen door zachte filtratie uit de maceratie van knoppen, jonge scheuten en worteltjes in een mengsel van water/alcohol/glycerine.

Voordat je je wiet kiest, is het altijd belangrijk om de “kwaliteit” te controleren:

 • Geconcentreerd maceraat
 • Biologisch
 • Verse toppen

Deze echte dosis vitaliteit is zeer krachtig en moet daarom in kleine hoeveelheden worden genomen, anders zal het het tegenovergestelde effect hebben van het gewenste effect.

Er zijn twee vormen van extracten: moedermaceraten die slechts één soort knop bevatten, en complexen die verschillende knoppen combineren om een ​​gericht probleem aan te pakken.

Over het algemeen worden de toppen oraal ingenomen, in vloeibare vorm (druppels, spray) of in de vorm van tandvlees.

Dosering:

 • Volwassenen: Maximaal 15 druppels per dag in 1 dosis voor preventieve behandeling of in 3 doses (d.w.z. 3 x 5 druppels) voor curatieve behandeling. Begin met 5 druppels en verhoog elke dag met één druppel totdat het gewenste effect is bereikt (verdwijning of verbetering van de symptomen).
 • Kinderen: 1 druppel per dag per jaar.

Het wordt aanbevolen om de dagelijkse dosis 2 tot 3 keer per dag een half uur vóór de maaltijd in te nemen of in een enkele dosis in de ochtend op een lege maag, bij voorkeur puur direct onder de tong of verdund in een beetje bronwater.

Bepaalde toppen, zoals Linden (licht kalmerend middel), moeten 's avonds worden ingenomen, terwijl Zwarte bessen (tonic)' s ochtends moeten worden ingenomen.

Onze gemmo ontdekkingsselectie!

Zwarte bes: mijn essentieel voor vitaliteit

De knop van de zwarte bes (Ribes nigrum), al eeuwenlang bekend als een anti-gifmiddel, wordt erkend als een krachtige ontstekingsremmende en universele drainer (in staat om het hele lichaam te reinigen). Het werkt op alle ontstekingsparameters. Het werkt als een natuurlijke cortison, wat het bijzonder interessant maakt als behandeling, vooral in gevallen van uitputting, lichamelijke of zenuwachtige zwakte, maar ook seksuele.

EEN NATUURLIJK ONTSTEKINGSVERMOGEN

Zwarte bessenknoppen worden ook aanbevolen om in te werken op verschillende soorten ontstekingen van welke oorsprong dan ook, chronisch of niet. De antioxiderende werking en de afwezigheid van bijwerkingen zijn vooral aantrekkelijk voor mensen die last hebben van:

 • allerlei soorten ontstekingen
 • probleem huid
 • kloppend in het hoofd
 • KNO- en luchtweginfecties
 • gewrichtspijn

EEN ANTI-STRESS REMEDIE

Een actueel probleem, chronische stress, is voortdurende dagelijkse stress. Als we een probleem hebben, maakt het lichaam geen onderscheid tussen grote stress (dodelijk gevaar) en kleine stress. De bijnieren raken geleidelijk ontregeld en de cortisolproductie wordt niet meer aangepast. De persoon raakt uitgeput, lijdt aan ernstige vermoeidheid en ziet zijn immuunsysteem falen. Zwarte bes helpt bij het reguleren van de werking van de bijnieren en de productie van cortisol. Van zwarte bes wordt ook gezegd dat het ADAPTOGENIC is, het stelt je in staat je aan te passen aan elke situatie en elke chronische stress.

De vijgenboom: mijn essentieel voor ontspanning

Vijgenboommaceraat werkt vooral bij stress, angst en depressie en dus bij de daarmee gepaard gaande stoornissen: slaap- en spijsverteringsproblemen, vooral in de maag. Het kalmeert en kalmeert gestresste mensen, maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en vermindert het nachtelijk ontwaken. Als je een fan bent van gedachten die in je hoofd blijven rondspoken, van zorgen waar je over nadenkt en die je ervan weerhouden te slapen, dan is vijgenboomknop iets voor jou.

ACTIE OP HET NIVEAU VAN HET ZENUWSTELSEL

Het is een uitstekend middel om het zenuwstelsel te reguleren . De anti-angstactie is indrukwekkend. Het sterke punt is dat het serotonine bevat en daardoor de stemming reguleert en alle problemen die met deze stoornis samenhangen. Bovendien is het nuttig voor het reguleren van alle spijsverteringsafscheidingen. Dit is logisch als je weet dat de darm bekend staat als ons tweede brein. Voor serotonine zou de darmactiviteit bijvoorbeeld nog groter zijn dan wat er in de hersenen plaatsvindt, kortom: “als de darm gaat, gaat alles!” ".

Het wordt daarom aanbevolen voor mensen die last hebben van hoofdpijn, maar ook bij bewegingsziekte, nervositeit, spanning, hartkloppingen, enz.

ACTIE OP HET NIVEAU VAN PSYCHISME

Vijgenboommaceraat is geïndiceerd voor een laag moreel, depressie, nerveuze vermoeidheid, overgevoeligheid, voedseldwang. Het kan ook neurosen en verschillende obsessies behandelen. Voor kinderen wordt aanbevolen om een ​​hyperactieve toestand te verbeteren. In de gemmotherapie is de vijgenknop dus de plant die lichaam en ziel geneest. Hij wordt ook wel de YIN-knop genoemd, terwijl de zwarte bes wordt beschouwd als de YANG-knop.

Als we ons ergens slecht over voelen, is de vijgenboom ook ideaal, zeggen we niet " ik kan dit en dat niet verteren".

ACTIE OP MAAGNIVEAU

De vijgenknop is een drainer van de maag, omdat hij drainerend en regenererend is en intensief werk mogelijk maakt. Het is nuttig tegen aanvallen van zuurgraad van nerveuze oorsprong en ook na een grote maaltijd.

ACTIE OP DARMNIVEAU

De werking ervan beperkt zich niet tot de maag, maar zet zich voort in de darmen. De vijgenboom helpt namelijk ontstekingen te beperken en het darmslijmvlies te stimuleren.

Vijgenboommaceraat is ook interessant bij een afslankdieet omdat het het eetlusthormoon reguleert. In dezelfde zin voorkomt serotonine, gemoduleerd door de vijgenboom, de drang naar voedsel.

Linden: mijn essentieel voor de slaap

De Linde is een prachtige, imposante boom maar tegelijkertijd delicaat. Hij heeft een ‘troostende’ kant, een beetje als een zachtaardige en beschermende grootmoeder. Een van de sterke punten van gemmotherapie is dat het een regulerende werking heeft op het zenuwstelsel. Het is geschikt bij angst en stress, maar ook wanneer het zenuwstelsel volledig gedesoriënteerd is. De belangrijkste indicatie blijft echter het bevorderen van een gezonde en herstellende slaap bij baby's, kinderen en volwassenen.

Het wordt ook aanbevolen voor hyperactieve mensen, omdat je hierdoor kunt ontspannen en minder obsessieve gedachten hebt en de geest zich daardoor gemakkelijker kan concentreren.

Samenvattend heeft lindemaceraat kalmerende en verzachtende eigenschappen dankzij 3 specifieke werkingen:

 • Het verhoogt het serotonineniveau met een kalmerend effect.
 • Het werkt in op het spijsverteringsstelsel.
 • Er is waargenomen dat het nuttig is bij het ontwennen van slaappillen.

Dit maceraat lijkt een beetje op het maceraat van de “ zandman” , het helpt mensen die hun zenuwpatronen zwaar onder druk hebben gezet. Het zal echt werken als een spierverslapper en zorgt er daarom voor dat je in een diepe slaap terechtkomt. Geleidelijk keren evenwicht en kalmte terug. Bovendien is het krampstillend en zal het daarom worden gebruikt bij koliek bij pasgeborenen en bij koliek bij volwassenen.

Kortom, elk probleem heeft zijn oplossing, maar het is noodzakelijk om de oorzaak van het ongemak echt te kennen om het correct te kunnen behandelen.

Bibliografie

 • Het grote boek over gemmotherapie: de fantastische kracht van knoppen om je te genezen” door Laurine Pineau Naturopath
 • Dr. Fernando Pitera di Cima, professor Marcello Nicolletti, Samenvatting van Gemmotherapie, Wetenschappelijke Grondslagen en Meristemotherapie, Aymiris-editie, 2018
 • Fragopoulou AF Hersenproteoomreactie na blootstelling van muizen over het hele lichaam aan mobiele telefoons met draadloze DECT-basisstraling, Electromagn Biol Med. 2012 december; 31(4):250-74. Epub 20 januari 2012.
 • Etnofarmacologische onderzoeken naar krampstillende en bloedplaatjesaggregatieremmende activiteiten van Ficus carica Gilani AH, ehmood MH, Janbaz KH, Khan AU, Saeed SA. J Ethnopharmacol. 2 september 2008; 119(1):1-5
 • Inder Kumar Makhija et al Annals of Biological Research, 2010, 1 (4): 171-180
 • Doctissimo: slaap en slaapstoornissen

Volgende lezen

Le cassis: mon super anti-allergique

Zwarte bes: mijn super anti-allergisch

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Rééquilibrez votre digestion naturellement !

Breng uw spijsvertering op natuurlijke wijze weer in balans!

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter