Propolis: een natuurwonder

La propolis : une merveille naturelle

Heeft u ooit van propolis gehoord? Dit weinig bekende maar natuurlijk prachtige bijenkorfproduct is onmisbaar in elke familieapotheek! Ontdek in dit artikel wat propolis is, de oorsprong en de vele voordelen ervan.

Zijn afkomst

De Egyptenaren, Perzen, Romeinen, Arabieren en Inca's kenden de deugden ervan. De Grieken gaven het zijn naam, letterlijk Pro-polis wat “voor de stad” betekent. Dit lijkt logisch als we weten dat propolis door de bijen bij de ingang van de korf wordt geplaatst. Vroeger spraken veel oude teksten prozaïscher over ‘zwarte was’.

Zelfs toen gebruikten de Egyptenaren het voor genezing en bij het balsemen. Ook in Rome werd het voor meer dan alleen honing verkocht, en elke legioensoldaat nam het mee als hij op veldtocht ging. In Frankrijk komt het voor het eerst voor in de 16e eeuw in de geschriften van Ambroise Paré. In de middeleeuwen werd het in Georgië gebruikt om de navel van pasgeborenen of hun zieke tanden te wrijven. Vervolgens beleefde het een heropleving in populariteit in de 19e eeuw toen Engelse legerdokters het gebruikten om wonden te desinfecteren en de genezing ervan te vergemakkelijken tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. De afgelopen dertig jaar is de beweging voortgezet en gegroeid in Oost-Europa, Azië en vooral in Japan, waar zij fenomenaal succes heeft gehad.

Per definitie

Propolis is dus een echte barrière en een natuurlijk antibioticum. Het wordt door bijen verzameld uit de knoppen van bepaalde bomen (bijvoorbeeld populier). Ze transformeren het en gebruiken het vervolgens als een anti-infectiemiddel om de bijenkorf te ontsmetten en de groei van de larven van toekomstige bijen te verzekeren. Concreet is de bijenkorf een beperkte ruimte waar duizenden individuen actief zijn bij een temperatuur tussen de 35 en 38 graden en een luchtvochtigheid van ongeveer 70%. Hierdoor zou een echte kweekbouillon kunnen ontstaan, maar dit is niet het geval omdat propolis bacteriostatische, bacteriedodende, fungicide en antiseptische eigenschappen heeft, waardoor het een echte barrière vormt tegen mycosen, bacteriën en virussen.

Samenstelling van propolis

Lange tijd werd aangenomen dat propolishars een substantie was die door bijen werd gemaakt, zoals koninginnengelei, totdat men zich realiseerde dat het afkomstig was van de dunne beschermende harsachtige film van boomknoppen. De bijen kunnen dan een groot aantal verschillende planten gebruiken om propolis te maken. De samenstelling hangt af van de aard en samenstelling van de planten die gebruikt zijn om het te produceren. Het bestaat doorgaans uit de helft uit hars, een derde uit was en de rest uit etherische oliën en stuifmeel.

Verschillende kleuren propolis:

Er is niet slechts één familie van propolis, maar meerdere. Degenen die ons echter interesseren als onderdeel van ons assortiment zijn: groene en bruine propolis.

  • Groene propolis : Groene propolis wordt geoogst in Brazilië. Bijen stellen het samen door te foerageren op veldrozemarijn, een endemische plantensoort die ook Baccharis dracunculifolia wordt genoemd. Deze laatste staat bekend om zijn antioxiderende, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Het wordt ook vaak aanbevolen voor mensen van wie het lichaam verzwakt is, bijvoorbeeld tijdens het herstel na een ziekte.
  • Bruine propolis : Deze propolis komt oorspronkelijk uit Europa en is vooral actief tegen bacteriële, parasitaire en mycotische infecties.

Gezondheidsbelangen?

Net als de toppen waarop het aanwezig is, is de hars rijk aan flavonoïden, secundaire metabolieten die bekend staan ​​om hun talrijke therapeutische eigenschappen. Propolis, in de vorm van een moedertinctuur, erft deze deugden en heeft daarom ontstekingsremmende, antiseptische , pijnstillende , genezende , schimmelwerende of zelfs ontstekingsremmende eigenschappen. Samenvattend biedt dit laatste een natuurlijke alternatieve oplossing voor veel alledaagse kwalen. Vooral tijdens de lente- of winterperiodes wanneer ons lichaam op de proef wordt gesteld.

Tips voor het gebruik van producten op basis van Propolis

VOLWASSENEN

Ideaal voor gevoelige keel, helpt de ontwikkeling van ziektekiemen te vertragen, werkt als een natuurlijk schild en stopt externe agressies.

  • Druppels: 1 tot 5 druppels, 3 tot 4 keer per dag
  • Spray: maximaal 1 spray 5 keer per dag
  • Gummies: Maximaal 4 gummies per dag

JUNIOREN (vanaf 3 jaar)

Met Propolis kan het kind zijn lichaam beschermen voor de winter. Het zal het kind verlichten tijdens tonsillitis, keelpijn, griep, enz.

  • Druppels: Vanaf 3 jaar: 1 tot 3 druppels, 3 keer per dag
  • Siroop: 5 ml, maximaal 3 keer per dag
  • Tandvlees: Vanaf 6 jaar: Maximaal 1 kauwgom per dag (9 keer per dag)

Referenties

Volgende lezen

Retrouvez votre sommeil naturellement

Krijg op natuurlijke wijze uw slaap terug

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Drainage en berkensap

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter