Zijn menstruatiecyclus begrijpen om het beter mee te leven

Comprendre son cycle menstruel pour mieux le vivre

Pijnlijke menstruatie, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, acne, hoofdpijn of rugpijn...: velen van ons worden getroffen door de ongemakken van de menstruatiecyclus.

Afhankelijk van de fasen van uw cyclus fluctueren de hormoonspiegels, wat van invloed kan zijn op uw humeur, uw energie, uw mate van gezelligheid of zelfs motivatie. Wat als het begrijpen van uw menstruatiecyclus u zou helpen het niet langer als een beperking te zien en het beter te accepteren als onderdeel van onze natuur? Wil meer weten? Tot ziens in dit artikel!

1. De folliculaire fase

7 tot 10 dagen

Dit is de fase na je menstruatie . Je energieniveau is op zijn hoogtepunt! Dit is het ideale moment om nieuwe dingen uit te proberen en een activiteit te starten die je interesseert. Het is ook tijd om je projecten die al lang liggen af ​​te ronden en een grote voorjaarsschoonmaak te doen.

Uw niveau van oestrogeen, een stimulerend hormoon, is hoog, wat u niet alleen energie geeft, maar ook uw uithoudingsvermogen verbetert: profiteer hiervan door sporten te beoefenen zoals fietsen, hardlopen of wandelen!

Hoe kunt u menstruatiegerelateerd bloedverlies compenseren en uw ijzerinname opnieuw in evenwicht brengen? Eet spinazie, zaden, granen en zelfs rood vlees. Voeg ook wit vlees, vis en schaaldieren, oliehoudende zaden en volle granen toe aan uw dieet voor een eiwitboost.

2. De ovulatiefase

3 tot 4 dagen

Tijdens deze fase voelt u zich waarschijnlijk in topvorm en krijgt uw zelfvertrouwen een boost. Het kan ook zijn dat u zich extraverter voelt. Grijp de kans om tijd door te brengen met uw dierbaren!

Profiteer van uw energie en beoefen sporten zoals boksen, cardio, fitness…

Om in topvorm te blijven, trakteer jezelf op pure chocolade of bananen, ontstekingsremmende voedingsmiddelen en een goed humeurbooster! De luteale fase is het moment waarop het lichaam hormonen produceert. Om hem bij deze taak te ondersteunen, eet je voedsel dat rijk is aan eiwitten : vette vis, oliehoudende zaden en plantaardige oliën zullen je bondgenoten zijn.

3. De luteale fase

12 tot 14 dagen

De fluctuatie van hormonen kan tijdens deze fase uw gevoeligheid maar ook uw intuïtie verhogen. De progesteronspiegels stijgen, waardoor u zich moe kunt voelen : dit hormoon heeft zelfs een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Maar goed nieuws: het kan je ook helpen je meer ontspannen te voelen en beter te slapen ! Merkt u dat uw huid minder stralend is dan normaal? Dit is normaal: door een lager oestrogeengehalte produceert het minder collageen, een eiwit dat het een stevig en glad uiterlijk geeft. Dit is ook de periode waarin de tekenen van het premenstrueel syndroom verschijnen.

Wilt u ondanks uw vermoeidheid uw sportieve activiteiten niet stilleggen? Focus op sporten die zacht zijn voor het lichaam : pilates, barre, yoga of zelfs golf.

Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium (spinazie, noten, chocolade, enz.) zal je menstruatiekrampen helpen verlichten. Je kunt je gerechten en desserts ook verrijken met kruiden zoals kurkuma of kaneel, krachtige anti-oxidanten. Eet ten slotte voedsel dat je energie geeft : citrusvruchten die rijk zijn aan vitamine C, bananen of zelfs chiazaden.

4. De menstruatiefase

3 tot 7 dagen

Tijdens deze fase is je energie op zijn laagst . Voelt u zich prikkelbaar, moe, overgevoelig? Voelt u zich somber of heeft u last van buikpijn? Je bent niet de enige, deze ongemakken komen heel vaak voor! Ze zijn te wijten aan een teveel aan oestrogeen en een tekort aan progesteron. Profiteer van deze tijd om uit te rusten en voor uzelf te zorgen . Neem een ​​warm bad, mediteer, wandel in het bos, lees, doe een dutje, breng tijd door met dierbaren, drink kruidenthee...: neem de tijd om te vertragen en te doen wat je leuk vindt!

Vraag jij je af wat je moet eten om het beste uit deze periode te halen? Het zal u ten goede komen als u voedsel consumeert dat rijk is aan plantaardige of dierlijke eiwitten , essentieel voor de aanmaak van hormonen. Misosoep, spirulina of zelfs noten zullen ook interessant zijn vanwege hun remineraliserende kant.

De knoppen van de vrouw

Wist je dat ? Knoppen en knopcomplexen zijn een zeer effectieve natuurlijke oplossing om de ongemakken die verband houden met uw cyclus te verlichten . Ontdek hieronder de aanbevolen toppen:

De knop van de zwarte bes

Is uw vermoeidheidsniveau op zijn laagst? Overweeg zwarte bessenknoppen om uw toon terug te krijgen , op natuurlijke wijze zonder bijwerkingen. Cortisone-achtig stimuleert het de endocriene klieren en bestrijdt het slaperigheid.

Gebruik advies:

  • 5 tot 10 druppels per dag, puur onder de tong of verdund in een klein glas water.

De knop van de appelboom

Voelt u zich prikkelbaar of ervaart u stemmingswisselingen? Progesteronachtige appelboom kan u helpen uw geslachtshormonen te reguleren en zal daarom nuttig zijn bij prikkelbaarheid als gevolg van hormonale veranderingen.

Met behulp van advies:

  • 5 tot 15 druppels per dag in een glas water, bij voorkeur tussen de maaltijden. Begin met 5 druppels en verhoog beetje bij beetje totdat je tevreden bent met het resultaat. Niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en bij hormoonafhankelijke kankers.

Heeft u last van zware, pijnlijke of zelfs onregelmatige menstruaties? Knopcomplexen, zoals viburnum en framboos, zullen je bondgenoten zijn!

Viburnum-knop

Viburnumknop wordt aanbevolen om pijnlijke menstruaties te verlichten, dankzij de spasmolytische werking op de baarmoeder. Het bevat ook calcium en magnesium, die spiersamentrekkingen helpen verlichten . Ten slotte zal de ontstekingsremmende werking de pijn helpen verlichten die verband houdt met het premenstrueel syndroom.

Gebruik advies:

  • 5 tot 15 druppels per dag buiten de maaltijd, puur onder de tong of verdund in een klein glas water. Vanaf 13 jaar.

Frambozenknop

Om de ongemakken die verband houden met premenstruele syndromen te beperken, zal frambozenknop je bondgenoot zijn. Het helpt het hormonale evenwicht te harmoniseren en te verlichten en stimuleert de afscheiding van oestrogeen en progesteron.

Frambozenknop is ook nuttig tijdens de menstruatiecyclus. De krampstillende en baarmoederontspannende werking van frambozenknop helpt krampen te verlichten . Bovendien helpt het de bloedsomloop te reguleren dankzij zijn werking op het hormonale evenwicht. Ten slotte wordt het aanbevolen bij dysmenorroe.

Gebruik advies:

  • Als remedie , als er symptomen aanwezig zijn: 5 tot 15 druppels per dag, puur onder de tong of verdund in een klein glas water, buiten de maaltijd. Begin met 5 druppels en verhoog beetje bij beetje totdat je tevreden bent met het resultaat.
  • Bij onderliggende problemen , zoals onregelmatige cyclussen of te hevige menstruaties, neem een ​​kuur van 5 druppels 3 maal daags, drie weken per maand gedurende minimaal 3 maanden.

Vanaf 13 jaar. Niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en bij hormoonafhankelijke kankers.

Zoals je zult begrijpen zijn knoppen en knopcomplexen een zeer effectieve natuurlijke oplossing om de ongemakken die verband houden met je cyclus te verlichten ! Het is ook belangrijk om uw gewoonten, uw dieet en uw sportpraktijken aan te passen aan de verschillende perioden van uw menstruatiecyclus, zodat u deze rustig kunt ervaren.

Bronnen

  • https://www.passeportsante.net/portail/aliments
  • https://www.mmelovary.com/fr/etapes-cycle-menstruel/
  • https://www.passeportsante.net/fr/grossesse/Fiche.aspx?doc=cycle-menstruel
  • https://mymoonflow.fr/2020/07/06/alimentation-et-cycle-menstruel/

Volgende lezen

Comment bien vivre naturellement sa ménopause au quotidien ?

Hoe kun je de menopauze op een natuurlijke manier doormaken?

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article
Le Framboisier : bourgeon de la femme

De Frambozenboom: knop van de vrouw

Door Herbalgem la santé par les bourgeons

Lire l'article

Laat een reactie achter